Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

Slávnosť Hliny počasie nepokazilo, ľudia tancovali aj s dáždnikmi

Na archívnej snímke slovenská ľudová majolika-modranská keramika. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hlavným cieľom tohtoročného podujatia bolo podľa Petrakovičovej Šikulovej spropagovať krásu modranskej keramiky aj mladšej generácii.

Bratislava 1. septembra (TASR) - Počas jubilejného desiateho ročníka Slávnosti hliny - Keramická Modra 2018 sa uskutočnil hrnčiarsky jarmok, konali sa hudobné vystúpenia, odborný seminár a výstavy. Organizátori napriek dažďu podujatie považujú za úspešné. "Ľudia tancovali aj s dáždnikmi," priblížila TASR sobotňajšiu atmosféru Agáta Petrakovičová Šikulová z Múzea Ľudovíta Štúra v Modre.

Hlavným cieľom tohtoročného podujatia bolo podľa Petrakovičovej Šikulovej spropagovať krásu modranskej keramiky aj mladšej generácii. "Je neuveriteľné, čo sa nám podarilo vytvoriť za desať rokov. Podujatie sme zakladali s cieľom obnovenia keramickej tradície, dnes vieme, že v Modre netreba obnovovať nič, pretože toto mesto stále keramikou žije. Keramika dostala nový impulz a sama ukázala, aká je stáročná tradícia silá, netreba ju obnovovať, ale hľadať nové podnety," povedala.

Slávnosti sa začali vo štvrtok (30.8.) otvorením sprievodných výstav. Podujatie vyvrcholilo v sobotu, kedy sa počas celého dňa konal medzinárodný hrnčiarsky jarmok. Nechýbal kultúrny program, ukážky točenia na keramických kruhoch a tvorivé dielne. Pre dážď sa však nekonal plánovaný alegorický sprievod a slávnosti sa predčasne skončili okolo 18.30 h.

Tradičné podujatie je súčasťou Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Pripravilo ho Občianske združenie Modranská Beseda v spolupráci s mestom Modra, Slovenskou ľudovou majolikou, Slovenským národným múzeom – Múzeom Ľudovíta Štúra, Múzeom slovenskej keramickej plastiky a Kultúrnym centrom Modra.