Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislavský kraj

Petržalčanom každý piatok pristavia na veľký odpad kontajnery

Ilustračné foto/Milan Kapusta Foto: TASR/Milan Kapusta

Harmonogram pristavovania kontajnerov je naplánovaný od 23. mája do 27. júna.

Bratislava 19. mája (TASR) – Starý nábytok, nepotrebné matrace či menší stavebný odpad budú môcť obyvatelia bratislavskej Petržalky vyhodiť do veľkokapacitného kontajnera. Počas nasledujúcich šiestich víkendov ich samospráva rozmiestni na 90 miestach v mestskej časti. Pristaví ich vždy v piatok a naplnené bude odvážať v pondelok, informovala TASR petržalská hovorkyňa Michaela Platznerová.

Harmonogram pristavovania kontajnerov je naplánovaný od 23. mája do 27. júna. Samospráva žiada obyvateľov, aby odpad pred uložením do kontajnera upravili na čo najmenšiu možnú veľkosť a šetrili tak miestom. "Stávalo sa totiž, že kontajnery boli síce na prvý pohľad plné, ale keby obyvatelia rozmontovali alebo rozbili odpad na menšie kusy, zmestilo by sa tam odpadu aj dvakrát toľko a ostatní obyvatelia ho nemuseli ukladať vedľa kontajnera," uviedla hovorkyňa. Podotkla, že takto uložený odpad musí potom zmluvná spoločnosť odpratávať navyše, čím mestskej časti vznikajú dvakrát vyššie náklady. Samospráva tiež žiada motoristov, aby nevhodným parkovaním svojich áut nebránili bežnej manipulácii s veľkorozmerným kontajnerom.

Petržalka chce takto podľa hovorkyne umožniť obyvateľom jednoducho a rýchlo sa zbaviť starých a nepotrebných vecí a predísť zbytočnému znečisťovaniu prostredia. Platznerová vysvetlila, že napríklad staré kusy nábytku a matrace voľne položené pri kontajnerových stojiskách často končia v rukách bezdomovcov a následne "vytvárajú nepekné scenérie po celej mestskej časti."

Okrem tejto možnosti majú obyvatelia stále možnosť likvidovať iný ako komunálny odpad počas celého roka aj v zbernom dvore na Čapajevovej ulici, a to len na základe preukázania sa trvalým bydliskom v Petržalke. V mestskej časti pripravujú aj bezplatný zber elektrických spotrebičov.

Harmonogram pristavovania kontajnerov je zverejnený na internetovej stránke mestskej časti www.petrzalka.sk.