Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Bratislavský kraj

V dedine Píla je viac chalúp ako trvale obývaných rodinných domov

Ilustračná foto Foto: TASR/AP

Obec Píla v okrese Žarnovica patrí k tým obciam, ktoré sú viac zaujímavé pre chatárov ako pre ľudí hľadajúcich miesto pre trvalé bývanie.

Píla 21. februára (TASR) - Obec Píla v okrese Žarnovica patrí k tým obciam, ktoré sú viac zaujímavé pre chatárov ako pre ľudí hľadajúcich miesto pre trvalé bývanie. V dedine, ktorá je typická svojím štálovým osídlením, je viac chalúp ako obývaných domov.

"Trvale obývaných rodinných domov je 50 a chát a chalúp máme 70," hovorí starosta Píly Eugen Čižmárik. Ľudí od Bratislavy, ale i z iných regiónov Slovenska sem podľa jeho názoru láka najmä čistý vzduch a pokoj, ktorý nájdu na odľahlých štáloch.

Čižmárik: "Riešime to tak, že máme svoj traktor obecný, slúži v zime iba na odhŕňanie, na nič inšie. No a samozrejme, snažíme sa to riešiť, keď padá sneh, tak pošlem tam traktoristu, aby odhŕňal tie cesty, tak kde treba v prvom rade..Takže, tam kde majú trvalý pobyt a chatárom len na požiadanie."

Aj napriek tomu Píla nepatrí k tým obciam, ktoré zo zvýšeného záujmu turistov profitujú. Naopak, požiadavky chatárov, ktoré sú síce oprávnené, sú často pre obec skôr príťažou. Príkladom je zimná údržba ciest, ktorá nie je v tomto regióne jednoduchá. Katastrálne územie Píly má podľa starostu rozlohu 2600 hektárov. Kým kedysi ju tvorilo 63 štálov (lazov), dnes je ich "živých" 27. Ide o usadlosti pozostávajúce z dvoch až 12 domov, ktoré sú od centra obce vzdialené aj niekoľko kilometrov. Obec tak má na starosti približne 27 kilometrov ciest, ktoré síce nie sú oficiálne majetkom obce, no tvoria často jediné prístupové cesty k týmto usadlostiam.

Zabezpečiť tak údržbu týchto ciest nie je podľa starostu pre obec so 137 obyvateľmi a rozpočtom 50.000 eur ročne reálne. "Riešime to tak, že máme svoj obecný traktor, ktorý slúži v zime iba na odhŕňanie a na nič inšie. Snažíme sa to riešiť tak, že keď padá, tak ideme najprv tam, kde ľudia majú trvalý pobyt," vysvetlil s tým, že chatárom odhŕňajú len na požiadanie. Dokonca sa už podľa jeho slov stal aj taký prípad, že jeden chatár prišiel s autom na Silvestra, no odchádzal s ním až v apríli. "Aj teraz na Silvestra mi volali, aká je situácia. Vravím im, neodporúčam vám chodiť a just prišli," dodal Čižmárik.

Fakt, že tieto cesty nie sú vo vlastníctve obce, spôsobuje starostovi prekážku aj pri podávaní projektov a možnom čerpaní prostriedkov na ich opravu. "Oficiálne obecných ciest máme 500 m, to je všetko, čo by sme mali udržiavať. Zvyšok tvoria účelové cesty, ktoré sú jedinými prístupovými komunikáciami k tým nehnuteľnostiam. Historicky sú to však obecné cesty, ale nie sú vo vlastníctve obce," dodal v tejto súvislosti.