Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Bratislavský kraj

V materských školách pribudne vďaka eurofondom 850 nových miest

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Okrem rekonštrukcie alebo vybudovania nových škôlok môžu byť finančné prostriedky využité aj na vybudovanie prístavieb, zabezpečenie bezbariérovosti budov či na zateplenie.

Bratislava 15. septembra (TASR) – Problém nedostatku miest v materských školách v Bratislave a okolí pomôžu riešiť prostriedky z Integrovaného regionálneho operačného programu (IROP). Na rekonštrukciu alebo novo vybudovanie škôlok v prvom kole sa rozdelí 6,9 milióna eur. TASR o tom informovala hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

Hlavné mesto ako sprostredkovateľský orgán pre IROP posudzoval 32 projektových zámerov. Následne z nich bolo v prvom kole hodnotenia žiadostí o nenávratný finančný prostriedok schválených 14 žiadostí.

"Prostredníctvom schválených finančných prostriedkov sa v škôlkach patriacich pod mestské funkčné oblasti Bratislavy zabezpečí navýšenie počtu detí o viac ako 850 novovytvorených miest,"
spresnil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Cieľom výzvy bolo zlepšenie technického vybavenia priestorov materských škôl, skrášlenie priestorov a zvýšenie kapacít detí v škôlkach. Na nové alebo zrekonštruované škôlky sa môžu tešiť v bratislavských mestských častiach Petržalka, Vajnory, Dúbravka, Podunajské Biskupice, Záhorská Bystrica a Rača. Z obcí pri Bratislave je to Ivanka pri Dunaji, Plavecký Štvrtok, Jablonové, Senec, Hamuliakovo či Chorvátsky Grob. "Podporené boli aj projekty Kongregácie Dcér Božej lásky na Slovensku v Ivanke pri Dunaji a projekt súkromnej materskej školy Foresta Kids v Senci," doplnila Onufer.

Okrem rekonštrukcie alebo vybudovania nových škôlok môžu byť finančné prostriedky využité aj na vybudovanie prístavieb, zabezpečenie bezbariérovosti budov, na zateplenie, modernizáciu jedální, úpravu detských ihrísk či zelene v okolí škôlok. Škôlky si môžu nakúpiť aj nové vybavenie, hračky alebo učebné pomôcky.

Žiadatelia, ktorí predložili na oddelenie sprostredkovateľského orgánu na hlavnom meste svoj projektový zámer, sa budú môcť v ďalších hodnotiacich kolách žiadostí o nenávratný finančný prostriedok uchádzať o zostávajúcu podporu v celkovej výške 5,6 milióna eur.