Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Bratislavský kraj

V Pezinku pribudne denný stacionár aj prepravná služba pre seniorov

Interný denný stacionár, ilustračné foto. Foto: TASR/Tomáš Doboš

V Pezinku pribudnú nové sociálne služby.

Pezinok 16. februára (TASR) - V Pezinku pribudnú nové sociálne služby. Na poslednom mestskom zastupiteľstve totiž pezinskí poslanci jednohlasne schválili poskytovanie prepravnej služby a zriadenie denného stacionára. Tieto služby by mali pomôcť hlavne seniorom a ťažko chorým občanom.

Obyvateľov v dôchodcovskom veku odkázaných na rôzne formy sociálnej pomoci podľa Martiny Valkovej, vedúcej Oddelenia školstva a sociálnej starostlivosti Mestského úradu Pezinok, neustále narastá a núti samosprávu hľadať nový rozmer poskytovanej pomoci. Práve preto sa mesto Pezinok rozhodlo rozšíriť svoje sociálne služby o zriadenie denného stacionára a prepravnej služby.

Valková uviedla, že denný stacionár, ktorý by mal vzniknúť začiatkom budúceho roka v Zariadení opatrovateľskej služby, bude akoby škôlkou pre starých ľudí. "Je to sociálna služba poskytovaná seniorom, žijúcim s ekonomicky aktívnymi členmi rodiny, ktorí im však nemôžu poskytnúť celodennú starostlivosť. Zároveň ich však nechcú umiestniť do Zariadenia pre seniorov," vysvetlila vedúca oddelenia školstva a sociálnej starostlivosti.

Podľa nej je služba vhodná aj pre osamelých dôchodcov. Čas v dennom stacionári budú mať jeho klienti naplnení rôznymi aktivitami, a to podľa ich záujmu a nálady. Prevádzka stacionára má byť pritom zabezpečená vzdelanou opatrovateľkou.

Odľahčiť rodinných príslušníkov by po novom mala aj prepravná služba. Mesto ju plánuje začať poskytovať približne od septembra. "Touto službou by sa zabezpečila preprava odkázaných seniorov do denného stacionára alebo iných odkázaných občanov napríklad k lekárovi," spresnila Valková.

Aby k prevádzkovaniu týchto nových sociálnych služieb nakoniec došlo, musí mesto prijať aj ďalšie legislatívny úkony, napríklad vypracovať prevádzkový poriadok, návrh VZN či registráciu samotných služieb.

Konečným cieľom pre Pezinok je však aplikácia zákona o sociálnych službách do praxe a zabezpečenie odstraňovania krízových javov.