Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Bratislavský kraj

Detskú nemocnicu na bratislavských Kramároch a UNB čakajú zmeny

Ilustračné foto Foto: TASR - Martin Baumann

DFNsP sa od prvého januára transformuje na Národný ústav detských chorôb, od UNB by sa v priebehu roka 2018 mali odčleniť Nemocnica Podunajské Biskupice a Nemocnica Staré Mesto.

Bratislava 30. decembra (TASR) - Univerzitnú nemocnicu Bratislava (UNB) a Detskú fakultnú nemocnicu s poliklinikou (DFNsP) v Bratislave čakajú zmeny.

DFNsP sa od prvého januára transformuje na Národný ústav detských chorôb (NÚDCH), od UNB by sa v priebehu roka 2018 mali odčleniť Nemocnica Podunajské Biskupice a Nemocnica Staré Mesto. Tvrdí to Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR.

Do NÚDCH budú posielané deti z celého Slovenska s najťažšími komplikáciami. V priebehu piatich rokov tam vznikne viacero špecializačných centier. Napríklad Centrum jednodňovej chirurgie, či Centrum detskej hematoonkológie. Plánuje sa i vybudovanie Centra pre transplantácie obličiek u detí a dialyzačné pracovisko, či Centrum pre matku a dieťa. Pripravuje sa tiež ubytovacie zariadenie pre deti a rodičov, rekonštrukciou prejde i urgentný príjem.

"Špecializované centrá umožnia rýchlejšiu a efektívnejšiu diagnostiku a odbremenia detského pacienta od zbytočných vyšetrení," vysvetlil minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). Ten očakáva, že do NÚDCH príde i viacero odborníkov zo zahraničia. Na transformáciu bratislavskej detskej nemocnice na NÚDCH vyčlenil rezort zdravotníctva vyše 15 miliónov eur.

Univerzitnú nemocnicu Bratislava tvorí v súčasnosti päť zariadení po celom hlavnom meste. Jej rozdelenie súvisí s plánom novej UNB a koncepciou vzdelávania v Bratislave.

Rezort zdravotníctva plánuje v roku 2018 odčlenenie Nemocnice Podunajské Biskupice a Staré Mesto, začiatkom roka 2019 by malo nasledovať odčlenenie Nemocnice sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici v Petržalke. "Činnosti uvedených nemocníc budú z UNB odčlenené na novovzniknuté príspevkové organizácie, ktorých zriaďovateľom bude ministerstvo zdravotníctva," povedala hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

UNB je najväčšia a najzadlženejšia nemocnica na Slovensku. Od jej rozdelenia si rezort zdravotníctva sľubuje vyššiu efektivitu a lepšie hospodárenie.