Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Bratislavský kraj

Pre výber znalcov na magistráte v Bratislave sa vedie trestné stíhanie

Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa podal začiatkom apríla aj podpredseda hnutia NOVA Gábor Grendel.

Bratislava 20. mája (TASR) – Pre spochybnený výber znalcov na bratislavskom magistráte, pre ktorý už prišiel o svoj post aj vedúci oddelenia správy nehnuteľností Ivan Krištof, sa od začiatku apríla vedie trestné stíhanie. TASR to potvrdil hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Vladimír Javorský. "Trestné konanie je vedené vo veci prečinu nepravdivého znaleckého posudku, tlmočníckeho úkonu a prekladateľského úkonu," uviedol.

Trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre manipuláciu pri výbere znalcov, ktorí hodnotia cenu majetku mesta, podal začiatkom apríla aj podpredseda hnutia NOVA Gábor Grendel. Keďže však už jedno trestné konanie beží, v pondelok 19. mája Grendelovo oznámenie na polícii pripojili k tejto trestnej veci. "Ide v podstate o totožné konania," podotkol Javorský.

Krištof, ktorého sa primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) rozhodol odvolať z postu ešte v marci, mal manipulovať náhodný elektronický výber znalcov tak, že bol opakovane vybratý znalec, ktorého pre chybu v elektronickom systéme v skutočnosti nebolo možné vyžrebovať. Mal byť vybratý aj znalec, ktorý v zozname znalcov v elektronickom systéme ani nebol zaradený. Upozorňoval na to mestský poslanec Ján Hrčka (nezávislý). V zozname boli podľa neho aj dve znalkyne, ktoré pracujú vo firme bývalého Krištofovho spoločníka.

"Uvedené informácie zakladajú dôvodné podozrenie, že výber znalcov bol manipulovaný úmyselne pre dosiahnutie nižšej predajnej ceny mestského majetku, čo mohlo mať za následok poškodenie hlavného mesta na úkor fyzických a právnických osôb, ktoré mestský majetok nadobudli za takto stanovené ceny," uviedol Grendel v trestnom oznámení. Zároveň podľa jeho slov vzniká podozrenie, že obsah znaleckých posudkov bol úmyselne manipulovaný zo strany takto vyžrebovaných znalcov.

Grendel podal trestné oznámenie pre machinácie pri verejnom obstarávaní, pre porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku a pre nepravdivý znalecký posudok.