Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

Česká stíhačka pripomína 100 rokov od vzniku Československa

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Prvý raz sa s nadzvukovým strojom Gripen predstavia českí stíhači z elitnej 211. taktickej letky na nadchádzajúcom prestížnom cvičení tigrích letiek NATO v poľskej Poznani.

Praha 11. mája (TASR) - Jeden z nadzvukových strojov Gripen českých vzdušných síl dostal nové farby. Má pripomínať sto rokov od vzniku československého letectva. Prvý raz sa s ním predstavia českí stíhači z elitnej 211. taktickej letky na nadchádzajúcom prestížnom cvičení tigrích letiek NATO v poľskej Poznani, napísal v piatok server iDNES.cz.

Každoročné stretnutie tigrích letiek s názvom Tiger Meet sa začne už na budúci týždeň. Okrem desiatich bodovaných cvičných misií a leteckých súbojov sú súčasťou tohto stretnutia aj rôzne tradície a zvyky. Každoročne sa letci napríklad snažia prísť s novým sfarbením "vlajkového lietadla".

Na cvičenie tigrích letiek do Poľska odletia celkovo štyri stroje JAS-39 Gripen českých vzdušných síl. Z vrtuľníkovej základne sa predstaví trojica strojov.

Za splnenie čiastkových misií, ale aj ďalších doplnkových disciplín, ako sú napríklad športové hry alebo spoločenské vystúpenia, získajú letci body.

Tradícia tigrích letiek vznikla počas druhej svetovej vojny medzi americkými pilotmi. V 60. rokoch minulého storočia sa piloti tigrích letiek NATO začali stretávať na manévroch, aby spoločne vyskúšali nové spôsoby boja a vymieňali si skúsenosti.