Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Československé výročia 2018

VIDEO: Historické kluby si v Bratislave zaspomínali na vznik ČSR

Snímka zo spomienkového podujatia v rámci 100. výročia vzniku Československej republiky pri bunkri B-S 6 Vrba 27. októbra 2018 v bratislavskej Petržalke. Foto: TASR - Pavol Zachar

Návštevníci si mohli pozrieť aj výstavu policajných veteránov, áut VB z čias ČSSR. Viacero veteránov a obrnenej techniky práve pre počasie nevystavovali.

Bratislava 27. októbra (TASR) - Napriek nepriaznivému počasiu sa v sobotu pri príležitosti 100. výročia vzniku prvej Československej republiky uskutočnilo v bratislavskej Petržalke pri predmníchovskom prvorepublikovom bunkri Vrba podujatie venované histórii polície a armády.

Akciu zorganizoval Klub histórie polície, armády a silových zložiek (KHPASZ) spoločne s Klubom vojenskej histórie-Pohraničná stráž vojsko ministerstva vnútra Záhorská ves (KVH PS-VMV) a s občianskym združením B-S 6 Vrba.



"Bunker B-S 6, ktorý má krycí názov Vrba, bol súčasťou československého obranného opevnenia, ktoré sa stavalo v druhej polovici 30. rokov minulého storočia. V Petržalke sa nachádzalo 15 takých bunkrov v hlavnej línii a bol to jediný úsek, ktorý v období od roku 1936 až 1938 bol kompletne dostavaný a vybavený výzbrojou a vycvičenými vojakmi na obsluhu," povedal pre TASR 69-ročný Ivan Horský, ktorý sa amatérsky venuje histórii Petržalského obranného opevnenia a pomáha pri údržbe tohto bunkra. Horský sa v sobotu na akcii zúčastnil v uniforme štábneho kapitána prvorepublikového príslušníka SOS (Stráž obrany státu).

"To, čo bolo dnes možné vidieť v rámci spomienkovej akcie k 100. výročiu vzniku Československej republiky, bol jednak vojenský objekt prvej republiky B-S 6, na ktorého pozemku sa toto spomienkové podujatie uskutočnilo. Bolo tu možné absolvovať prehliadku samotného objektu, streľbu z akusticko-expanzných zbraní. Samozrejme, bolo tu možné vidieť množstvo uniforiem, od vojska prvej republiky, cez Československú ľudovú armádu, a za Kluby histórie polície, armády a silových zložiek KVH PS Záhorská Ves bolo možné vidieť širokú škálu uniforiem, od četníka, prvorepublikového policajta, žandára za Slovenský štát, pohotovostný pluk 1MB, takzvanú švestku - modrú policajnú uniformu, až po policajnú 'olivu'," uviedol jeden z organizátorov akcie Ján Csizmazia z Klubu histórie polície, armády a silových zložiek. Na akcii sa zúčastnili dokonca nadšenci oblečení v uniformách rakúsko-uhorskej pechoty či cárskej uniformy slovanskej družiny.

Desiatky Bratislavčanov, ktorí odolali počasiu, si mohli zastrieľať z akusticko-expanzných zbraní. "Na výber bolo až šesť druhov zbraní, ako napríklad guľomet UK-59, samopaly vz. 58, AK-47, PPŠ-41 Špagin, pušky vz. 24 a Mosin Nagant," priblížil ďalej Csizmazia.

Návštevníci si mohli pozrieť aj výstavu policajných veteránov, áut VB z čias ČSSR. Viacero veteránov a obrnenej techniky práve pre počasie nevystavovali. Všetci organizátori sa v sobotu pre TASR zhodli rovnako, že Slovenská republika sa na rozdiel od susednej ČR málo stará a podporuje podobné aktivity. Naopak, majitelia troch bunkrov, ktoré sú dostupné verejnosti, sú zdaňovaní za tieto nehnuteľnosti.