Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Československé výročia 2018

SaS: Rok 1968 je varovaním pred nepriateľmi slobody a demokracie

Dokumentárne snímky z Bratislavy 22.augusta 1968, deň po vstupe sovietskych tankov do mesta. Na snímke nápisy a symboly vyjadrujúce pocity Bratislavčanov. Foto: TASR/Miroslav Vojtek

Podľa SaS občania pred päťdesiatimi rokmi pocítili bezohľadnosť Ruska, ktoré sa snaží chrániť svoje záujmy, ale aj naivitu reformných komunistov na čele s Alexandrom Dubčekom.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Sovietsky zväz 21. augusta 1968 ukázal celému svetu, že u svojich vazalov nestrpí ani náznaky slobody a demokracie, pretože sloboda a demokracia sú nezlučiteľné s totalitným štátom. V spoločnom stanovisku to uviedli členovia poslaneckého klubu Sloboda a Solidarita (SaS) Richard Sulík, Ľubomír Galko, Jana Kiššová a Natália Blahová.

"Udalosti spred päťdesiatich rokov sú nezabudnuteľné a zostanú navždy varovaním nielen pred otvorenými nepriateľmi slobody a demokracie, ale aj pred tými, ktorí nechápu, že slobodná a prosperujúca spoločnosť nie je možná bez slobody prejavu, práva na zakladanie politických strán, slobodných volieb a súkromného vlastníctva výrobných prostriedkov. Socializmus zlyhal, vrátane toho s ľudskou tvárou. Zostáva nám budovať spravodlivú a ekonomicky úspešnú spoločnosť na osvedčených základoch kapitalizmu, liberálnej demokracie a ako platný člen Európskej únie a NATO," zdôraznili členovia SaS.

Podľa nich občania pred päťdesiatimi rokmi pocítili bezohľadnosť Ruska, ktoré sa snaží chrániť svoje záujmy, ale aj naivitu reformných komunistov na čele s Alexandrom Dubčekom. Považujú za paradox, že reformní komunisti sa nesnažili o demokraciu, ale o socializmus s ľudskou tvárou, teda o odstránenie najtvrdšieho útlaku komunistickej vlády.

"Keď Kremeľ stratil trpezlivosť vysvetľovať reformným komunistom, že humanizácia štátnej moci je len začiatkom demontáže socializmu a sovietskej hegemónie v Československu, zakročil aj vojensky. Občania tak boli zradení dvakrát. Na základe rozkolu v komunistickej strane si Dubček a spol. získali ich dôveru a o to ľahšie sa im podarilo vyvolať v spoločnosti neadekvátne očakávania na zmenu režimu. Potom sa podvolili tankom i následnej politickej degradácii počas normalizačného obdobia, keď sa moc v štáte vrátila do osvedčených koľají teroru a totality," uviedli.