Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Československé výročia 2018

Slovenskí krajania chcú, aby sa mladí ľudia zaujímali o svoje korene

Ilustračné foto. Foto: TASR - Dano Veselský

Podľa Skalského takáto výzva znamená zabezpečiť výmenu generácií, teda pokračovanie krajanských snáh.

Bratislava 26. októbra (TASR) - Zástupcovia slovenských krajanov z Rumunska, Srbska, Írska, Spojených štátov amerických, Sýrie a mnohých ďalších krajín prišli v piatok do Bratislavy, kde sa koná konferencia s názvom Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí 2018. Každé dva roky ju organizuje Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ), zúčastňuje sa jej viac ako 80 zástupcov spolkov, organizácií a inštitúcií zahraničných Slovákov a tiež osobností z 20 štátov.

Účastníkov konferencie privítal svojím príhovorom predseda ÚSŽS Ján Varšo, ako aj predseda Svetového združenia Slovákov žijúcich v zahraničí Vladimír Skalský. Témou stretnutia sú Generačné výzvy pri posilňovaní národného povedomia Slovákov žijúcich v zahraničí. Podľa Skalského takáto výzva znamená zabezpečiť výmenu generácií, teda pokračovanie krajanských snáh.

„Musíme nájsť témy a formy, ktoré mladú generáciu ku krajanskému životu pritiahnu, vytvoriť podmienky pre jej vlastnú iniciatívu, napríklad v oblasti vzdelávania detí či v kultúre,“ priblížil Skalský. Pripomenul tiež, že práve vznik Československa pred sto rokmi bol generačnou výzvou, v ktorej slovenskí krajania podľa neho mimoriadne obstáli. „Obstáli tí v Amerike pri podpise Clevelandskej a Pittsburskej dohody i pri lobovaní v prospech Washingtonskej deklarácie. Ale nielen tak. Krajanom bol vlastne i Milan Rastislav Štefánik, ktorý svoje výnimočné dielo vykonal v zahraničí," pripomenul Skalský.

V úvode konferencie si 20 osobností prevzalo Pamätnú medailu ÚSŽZ. Ocenení podľa úradu významne prispeli k upevňovaniu národného povedomia, rozvíjaniu spolkového krajanského života, podpore slovenskej vzdelanosti a kultúrnej identity Slovákov žijúcich v zahraničí. Pamätnú medailu získal napríklad Ivan Miroslav Ambruš, rodák z rumunského Nedlaku, ktorý vedie Kultúrnu a vedeckú spoločnosť Ivana Kraska. Spoločnosť sa venuje rozvoju a propagácii slovenskej literatúry tvorenej v slovenskom zahraničnom svete.

Počas konferencie sa koná aj fotografická výstava Slovenský svet, na ktorej sa predstaví 109 fotografií. ÚSŽZ verí, že tento ročník prinesie nový impulz v komunikácii so Slovákmi žijúcimi v zahraničí. Účastníkov v piatok večer prijme aj slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák, ktorý nad podujatím prevzal záštitu.