Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Ekonomika

Hlina: Stavebný zákon upravuje na poslednú chvíľu aj atómové stavby

Na snímke poslanec NR SR Alojz Hlina (SaS) sa usmieva počas 6. schôdze parlamentu v Bratislave 19. decembra 2023. Foto: TASR Jaroslav Novák

Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) priblížil princíp obálkového spôsobu. Vnútornú stavbu projektov bude podľa Ráža určovať stavebné povolenie.

Bratislava 13. februára (TASR) - Pri novele zákona o územnom plánovaní a stavebnom poriadku (stavebný zákon) sa upravuje aj možnosť rozhodnutia o umiestnení stavieb jadrového zariadenia a stavieb súvisiacich s jadrovým zariadením. Má sa tak urobiť tzv. obálkovým spôsobom. Túto informáciu sa poslanci opozície dozvedeli na poslednú chvíľu. V rozprave Národnej rady (NR) SR to uviedol opozičný poslanec za stranu SaS Alojz Hlina.

"Meníme zásadným spôsobom stavebný zákon v rozsahu toho, ako sa povoľujú jadrové elektrárne na základe spoločnej správy z výborov, ktorá bola predložená včera večer a dnes sa o nej rokovalo 13 minút na výbore," uviedol Hlina s tým, že poslanci nevysvetlili, čo znamená obálkový spôsob.

Minister dopravy Jozef Ráž (nominant Smeru-SD) priblížil princíp obálkového spôsobu. Vnútornú stavbu projektov bude podľa Ráža určovať stavebné povolenie. Vnútorné usporiadanie objektov tak má byť nutné v rámci stavebného povolenia.

Zo spoločnej správy výborov vplýva, že rozhodnutie o umiestnení stavby a rozhodnutie o využití územia by malo platiť dva roky odo dňa, keď nadobudlo právoplatnosť. Rozhodnutie o umiestnení líniovej stavby má platiť tri roky odo dňa, keď nadobudlo právoplatnosť. Rozhodnutie o umiestnení stavby jadrového zariadenia a stavieb súvisiacich s jadrovým zariadením má platiť päť rokov odo dňa, keď nadobudlo právoplatnosť, ak stavebný úrad neurčil v odôvodnených prípadoch dlhšiu lehotu.