Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Novak: Rozhodovanie OPEC+ môže ovplyvniť samit G20

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Čaká sa najmä na schôdzku amerického prezidenta Donalda Trumpa a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, počas ktorej by mali rokovať o riešení súčasného obchodného konfliktu.

Osaka 28. júna (TASR) - Ruský minister energetiky Alexander Novak dúfa, že schôdzka lídrov skupiny G20 v japonskej Osake ukáže producentom z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a z ďalších štátov, ako ďalej postupovať, pokiaľ ide o program znižovania produkcie.

Čaká sa najmä na schôdzku amerického prezidenta Donalda Trumpa a čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga, počas ktorej by mali rokovať o riešení súčasného obchodného konfliktu. Práve na základe výsledkov týchto rokovaní sa ukáže, aký bude ďalší vývoj ekonomiky, a tým aj dopyt po rope. To naznačí, aké by mohlo byť rozhodnutie skupiny krajín známej ako OPEC+ o programe znižovania produkcie.

"Trh je momentálne vo veľmi zaujímavej fáze. Na jednej strane sa zdá, že z pohľadu ponuky a dopytu je vyvážený, na druhej strane je tu však veľa nejasností," povedal Novak.

"Dúfame, že po samite G20 bude všetko jasnejšie," dodal minister s tým, že producenti by podľa neho mali prijať v súvislosti s dodávkami vyvážené rozhodnutie. Súčasný program o znižovaní produkcie vyprší 30. júna.