Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Agentúra Moody's zlepšila výhľad ratingu Talianska

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Moody's v piatok (17. 11.) potvrdila rating dlhodobých záväzkov Talianska na stupni Baa3 a zlepšila výhľad ratingu z negatívneho na stabilný.

Londýn/Rím 18. novembra (TASR) - Agentúra Moody's zlepšila výhľad ratingu Talianska. Zároveň potvrdila úverovú známku krajiny, ktorá zostáva jeden stupeň nad špekulatívnym pásmom.

Moody's v piatok (17. 11.) potvrdila rating dlhodobých záväzkov Talianska na stupni Baa3 a zlepšila výhľad ratingu z negatívneho na stabilný. Ako dôvod uviedla silnú ekonomiku.

To zároveň znamená úľavu pre vládu premiérky Giorgie Meloniovej. Rozhodnutie privítal minister hospodárstva Giancarlo Giorgetti. Väčšina analytikov počítala s tým, že agentúry potvrdí rating a výhľad ponechá negatívny, čo by znamenalo, že môže úverovú známku v dohľadnej dobe znížiť.

Moody's začala prehodnocovať rating Talianska s možnosťou jeho zníženia (negatívny výhľad) v auguste minulého roka po páde vlády a uprostred energetickej krízy.

"Rozhodnutie zmeniť výhľad na stabilný z negatívneho odráža stabilizáciu vyhliadok týkajúcich sa ekonomickej sily krajiny, zdravia jej bankového sektora a dynamiky vládneho dlhu," uviedla Moody's. Dodala, že rozhodnutie ponechať rating nad úrovňou na Baa3, teda jeden stupeň nad neinvestičným pásmom, podporuje sila ekonomiky, vrátane robustného výrobného sektora, vysokého bohatstva domácností a nízkeho zadlženia súkromného sektora.