Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Agentúra Moody's znížila rating 16 španielskym bankám

Foto: TASR/AP

Agentúra svoje rozhodnutie odôvodnila zvyšovaním strát z nesplácaných úverov a tiež recesiou španielskej ekonomiky, ktorá skomplikuje vláde prípadnú záchranu bánk.

Madrid 18. mája (TASR) - Agentúra Moody's v noci na dnes znížila úverové ratingy 16 španielskym bankám, vrátane dvoch najväčších finančných ústavov v krajine: Banco Santander a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA), ktorým dokonca zhoršila úverovú známku až o tri stupne.

Agentúra svoje rozhodnutie odôvodnila zvyšovaním strát z nesplácaných úverov a tiež recesiou španielskej ekonomiky, ktorá skomplikuje vláde prípadnú záchranu bánk.

Moody's pritom až deviatim španielskym bankám zhoršila rating o tri stupne, trom ústavom ho znížila o dva stupne a zvyšným piatim o jeden. Desiatim z bánk pritom pridelila negatívny výhľad, čo znamená, že im môže v budúcnosti rating ešte zhoršiť. Patrí medzi ne aj Banco Santander, ktorá je najväčšou bankou v eurozóne.

Agentúra už vo februári oznámila, že v dôsledku dlhovej krízy začala prehodnocovať úverovú bonitu a finančnú silu 17 globálnym a 114 európskym bankám. V polovici apríla agentúra varovala, že tento mesiac začne so znižovaním ich ratingov. V pondelok (14.5.) pristúpila od hrozieb k činom a zhoršila úverovú známku 26 talianskym bankám. Ďalšími v poradí boli španielske finančné ústavy.

Problémy španielskeho bankového sektora, ktorý zápasí s nesplácanými úvermi z čias realitnej bubliny, spolu s nadmerným utrácaním regionálnych vlád a najnovšie aj recesiou, veľmi znepokojujú investorov. Obávajú sa, že prípadná záchrana bánk prinúti vládu v Madride, podobne ako v roku 2010 írsky kabinet, požiadať o záchranný úver.