Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Ekonomika

Agentúra Moody's znížila rating troch švédskych bánk

Foto: TASR/AP

Agentúra znížila rating Nordea Bank a Svenska Handelsbanken o jeden stupeň. Rating agrobanky Landshypotek zredukovala o dva stupne najmä v dôsledku jej úzkeho zamerania na jeden trh.

Štokholm 25. mája (TASR) - Ratingová agentúra Moody's dnes znížila rating troch švédskych bánk, pričom ako dôvod uviedla ich vysokú previazanosť so stále problematickejšou európskou ekonomikou a pokles ziskovosti vo finančnom sektore.

gentúra znížila rating Nordea Bank a Svenska Handelsbanken o jeden stupeň na úroveň Aa3. Rating agrobanky Landshypotek zredukovala o dva stupne najmä v dôsledku jej úzkeho zamerania na jeden trh. Ratingy bánk SEB a Swedbank ostali na pôvodnej úrovni.

Výhľad ponechala agentúra všetkým piatim bankám stabilný, čo zdôvodnila hlavne tým, že stále relatívne silná švédska ekonomika by im mala pomôcť ustáť prípadné ďalšie otrasy na trhoch.

Moody's tiež znížila rating najväčšej nórskej banky DNB, ktorý klesol na A1/C-.

Nordea Bank, Svenska Handelsbanken a DNB sú najväčšie škandinávske banky. Ich úverová známka klesla len o stupeň a stále zostávajú jedny z najsilnejších v Európe.

Moody's uviedla pri zdôvodnení svojho rozhodnutia závislosť od financovania na trhu, tvrdú konkurenciu v oblasti retailových úverov a rozširujúcu sa európsku dlhovú krízu. DNB je okrem toho angažovaná v segmentoch, ktoré sú volatilné, ako sú komerčné nehnuteľnosti alebo lodná doprava.

Zhoršenie ratingu môže bankám predražiť ich financovanie, aj keď podľa analytikov sú tieto banky vďaka silnej kapitalizácii a relatívne bezpečnému úverovému portfóliu na tom stále lepšie než väčšina ostatných európskych finančných inštitútov.