Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 27. máj 2024Meniny má Iveta
< sekcia Ekonomika

Agentúra S&P stlačila rating Egypta hlbšie do neinvestičného pásma

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Rozhodnutie podľa agentúry odráža zhoršovanie ekonomickej a finančnej situácie krajiny, ako aj fakt, že Egypt neustále odkladá realizáciu potrebných štrukturálnych a menových reforiem.

Káhira 23. októbra (TASR) - Ratingová agentúra S&P zhoršila rating Egypta, čím ho stlačila hlbšie do neinvestičného pásma. Ako dôvod uviedla zhoršujúcu sa finančnú situáciu krajiny, ako aj odkladanie potrebných reforiem. Informovala o tom agentúra Reuters.

S&P koncom minulého týždňa zhoršila rating dlhodobých záväzkov Egypta o jeden stupeň na B-. Rozhodnutie podľa agentúry odráža zhoršovanie ekonomickej a finančnej situácie krajiny, ako aj fakt, že Egypt neustále odkladá realizáciu potrebných štrukturálnych a menových reforiem. Agentúra tak urobila krátko po tom, ako začiatkom októbra zhoršila rating Egyptu o jeden stupeň konkurenčná ratingová agentúra Moody´s.

Egypt zápasí s jednou z najväčších ekonomických kríz. Inflácia dosahuje rekordnú úroveň, egyptská libra po sérii devalvácií stratila tento rok oproti doláru takmer polovicu zo svojej hodnoty a čoraz viac Egypťanov sa snaží odísť z krajiny.

Ekonomika Egypta bude podľa S&P tento rok rásť slabším tempom, než sa pôvodne čakalo. Dôvodom je práve slabá libra a rekordná inflácia, ktorá obmedzuje možnosti spotrebiteľov. V septembri dosiahla medziročná inflácia 38 %, čo je najvyššia úroveň od začatia evidovania príslušných údajov v roku 1958.

"Inflačné tlaky by mali zostať na vysokej úrovni, keďže počítame s ďalším zhoršením výmenného kurzu," uviedla S&P. Zároveň dodala, že v roku 2024 počíta s ďalším spomaľovaním tempa rastu.