Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Agro: Ukrajina nemusí tento rok vyprodukovať dostatok plodín na export

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ukrajina je piatym najväčším exportérom pšenice na svete, čo vyvoláva obavy, že konflikt by mohol spôsobiť globálnu krízu potravinovej bezpečnosti.

Kyjev 20. marca (TASR) - Ukrajina tento rok možno nebude schopná vyprodukovať dostatok plodín na splnenie exportných kvót, ak vojna zabráni sejbe. Upozornil na to Oleh Ustenko, poradca ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenskeho.

"Ukrajina má dostatok zásob obilia a potravín, aby prežila rok, ale ak bude vojna pokračovať, nebude môcť vyvážať obilie do sveta a nastanú problémy," povedal Ustenko.

Ukrajina je piatym najväčším exportérom pšenice na svete, čo vyvoláva obavy, že konflikt by mohol spôsobiť globálnu krízu potravinovej bezpečnosti. Toto znepokojuje najmä Blízky východ a severnú Afriku, ktoré konzumujú najvyššie množstvo pšenice na obyvateľa – približne dvojnásobok svetového priemeru. Viac ako polovica z toho sa dováža z Ukrajiny a Ruska.

Niektoré štáty už pre vojnu medzi Ruskom a Ukrajinou, dvoma obilnými veľmocami, zavádzajú vývozné obmedzenia. Európska únia (EÚ) naznačila, že zmení "celý svoj prístup" k poľnohospodárskej politike s cieľom zaistiť potravinovú bezpečnosť.

Skupina G7 (siedmich najbohatších ekonomík sveta) a Organizácia Spojených národov pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) varujú, že protekcionizmus môže zvýšiť ceny a viesť k prázdnym regálom v krajinách závislých od dovozu.

"Akákoľvek stabilita, ktorú dosiahnete v krajine, ktorá zaviedla zákaz vývozu, je nestabilitou exportovanou do zvyšku sveta," povedal Joseph Glauber, vedúci výskumník z International Food Policy Research Institute vo Washingtone a dodal, že to "má to kaskádový efekt".

Predstavitelia EÚ budú v pondelok (21. 3.) diskutovať o spôsoboch, ako zabezpečiť istejšie dodávky potravín.