Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Agrorezort: SR vylučuje zavádzanie nových genomických techník

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

MPRV zdôraznilo, že Slovenská republika sa prikláňa k uplatňovaniu zásady predbežnej opatrnosti a vedeckého hodnotenia rizika pre obe kategórie NGT a zásadne k označovaniu produktov NGT kategórie 1.

Bratislava 16. novembra (TASR) - Slovensko vylučuje zavádzanie nových genomických techník (NGT) v ekologickej poľnohospodárskej výrobe. Uviedol to pre TASR odbor komunikácie Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR v reakcii na stredajšiu (15. 11.) petíciu mimovládnych organizácií.

"Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR bude v pondelok (20. 11.) na rokovaní Rady Agrifish prezentovať postoj Slovenskej republiky k problematike rastlín vypestovaných novými genómovými technikami. SR trvá na zachovaní ustanovení, ktoré vylučujú použitie NGT kategórie 1 v ekologickej poľnohospodárskej výrobe, dokonca podporuje právo na úplný zákaz používania oboch kategórií rastlín NGT v ekologickom poľnohospodárstve," spresnil agrorezort.

MPRV zdôraznilo, že Slovenská republika sa prikláňa k uplatňovaniu zásady predbežnej opatrnosti a vedeckého hodnotenia rizika pre obe kategórie NGT a zásadne k označovaniu produktov NGT kategórie 1.

Približne 425.000 občanov EÚ, z toho 11.000 občanov zo Slovenska žiadalo 15. novembra formou petície MPRV SR a Ministerstvo životného prostredia SR o pomoc pri ochrane pred uvoľnením nových geneticky modifikovaných organizmov (GMO).

"Naliehavo vás žiadame o zaujatie rozhodného stanoviska proti akýmkoľvek pokusom vylúčiť nové GMO z platných právnych predpisov EÚ o GMO. Žiadame, aby ste presadzovali povinné kontroly bezpečnosti, transparentnosť a označovanie všetkých GMO s cieľom zaručiť bezpečnosť našich potravín, ako aj chrániť prírodu, životné prostredie a našu slobodu výberu," vyzval agrorezort Peter Sudovský z občianskej iniciatívy Slovensko bez GMO.

Zdôraznil, že rovnakú požiadavku vyslovilo viac ako 50 slovenských organizácií a spoločností. Pred voľbami podľa Sudovského všetky tri vládne strany deklarovali, že sa postavia proti deregulácii nových GMO. O návrhu Európskej komisie (EK) prebiehajú rokovania na Rade EÚ a v Európskom parlamente. Na Rade EÚ, ktorá bude zasadať 20. novembra, bude známe stanovisko Slovenska k tejto téme.