Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Akcie China Telecom sa pri debute v Šanghaji posilnili takmer o 20 %

Foto: TASR/AP

Mnoho najväčších čínskych technologických a telekomunikačných firiem bolo pôvodne kótovaných na rozvinutejších akciových trhoch v USA.

Šanghaj 20. augusta (TASR) - Akcie telekomunikačnej spoločnosti China Telecom sa pri svojom piatkovom debute na burze v Šanghaji posilnili takmer o 20 %. Vstup China Telecom na burzu bol zatiaľ najväčším v tomto roku. Firma predtým v januári odišla z americkej burzy pre obchodné spory medzi USA a Čínou.

Najväčší čínsky prevádzkovateľ pevných liniek získal z prvotnej emisie (IPO) akcií na šanghajskej burze 7,3 miliardy USD (6,24 miliardy eur). Prekonal tak aj hongkonské IPO Kuaishou Technology (5,4 miliardy USD) z februára. China Telecom môže navyše získať dodatočných 1,1 miliardy USD v prípade uplatnenia takzvanej over-allotment opcie.

Cena akcie China Telecom v rámci IPO bola stanovená na 4,53 CNY (0,5968 eura) a po otvorení v piatok najprv klesla pod túto úroveň, rýchlo sa však zotavila a obchodovanie uzavrela so ziskom 19 % na 5,39 CNY.

Mnoho najväčších čínskych technologických a telekomunikačných firiem bolo pôvodne kótovaných na rozvinutejších akciových trhoch v USA. Peking však v posledných rokoch začal tlačiť svoje firmy, aby sa ich akcie obchodovali na čínskych burzách vrátane Hongkongu, aby posilnil ich postavenie. Situáciu ešte skomplikovali obchodné spory medzi Washingtonom a Pekingom a China Telecom spoločne s China Mobile a China Unicom v januári po výnose bývalého prezidenta Donalda Trumpa opustili New York Stock Exchange (NYSE).

(1 EUR = 1,1696 USD; 1 EUR = 7,5901 CNY)