Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny v júli klesla

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Ukázali to v pondelok predbežné výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global.

Brusel 24. júla (TASR) - Aktivita v súkromnom sektore eurozóny aj v júli klesla a viac, ako ekonómovia predpovedali, keďže dopyt v dominantnom sektore služieb sa spomalil, zatiaľ čo výroba v továrňach sa znížila najviac od začiatku pandémie ochorenia COVID-19 pred tromi rokmi. Ukázali to v pondelok predbežné výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa rýchleho odhadu kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v júli 2023 klesol na osemmesačné minimum 48,9 bodu z júnových 49,9 bodu. Hodnota indexu nižšia ako 50 bodov znamená pokles aktivity v danom odvetví.

Tento výsledok zaostal za odhadmi ekonómov, ktorí očakávali, že júlový PMI dosiahne 49,7 bodu.

"Výroba je aj naďalej Achillovou pätou eurozóny. Výrobcovia v júli opäť znížili svoju produkciu a rýchlejším tempom, zatiaľ čo aktivita v sektore služieb síce stále rastie, ale oveľa pomalšie ako na začiatku roka," povedal Cyrus de la Rubia, ekonóm Komerčnej banky (Commercial Bank) v Hamburgu, podľa ktorého recesia v eurozóne bude pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch, keďže sektor služieb ďalej stráca tempo.

Prieskum ďalej odhalil, že PMI dominantného sektora služieb, ktorý napovedá, ako sa bude vyvíjať situácia v celej škále firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, tento mesiac klesol na 51,1 z 52 bodov v júni. To je jeho najnižšia hodnota od januára a menej než 51,5 bodu, ktoré očakávali analytici.

Zadlžení spotrebitelia sú pod tlakom v dôsledku rastúcich nákladov na pôžičky a zníženie cien a index nových objednávok v oblasti služieb sa prvýkrát za sedem mesiacov dostali pod hranicu rastu, pričom hodnota príslušného indexu v júli klesla na 48,5 z júnových 51 bodov.

Zároveň, PMI výrobného sektora sa v júli znížil na 42,7 zo 43,4 bodu, zatiaľ čo ekonómovia predpovedali jeho mierny nárast na 43,5 bodu.

Index merajúci produkciu, ktorý je súčasťou kombinovaného PMI, klesol na 42,9 zo 44,2 bodu, čo je jeho najnižšia hodnota za viac ako tri roky. K tomuto pokles došlo aj napriek tomu, že výrobcovia znížili svoje ceny po poklese vstupných nákladov.

Uvoľnenie cenových tlakov pravdepodobne uvítajú politici v Európskej centrálnej banke, ktorým sa zatiaľ nepodarilo dostať infláciu späť k svojmu cieľu na úrovni 2 %, napriek najagresívnejšiemu zvyšovaniu úrokov v histórii banky.

Čo sa týka kľúčových ekonomík regiónu, PMI súkromného sektora jej najväčšieho hospodárstva Nemecka v júli klesol na 48,3 z júnových 50,6 bodu a PMI druhej najväčšej ekonomiky Francúzska sa znížil na 46,6 zo 47,2 bodu.