Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Aktivita vo výrobnom sektore Číny v januári klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Hranicu 50 bodov index naposledy prekročil v septembri minulého roka. Od októbra sa prejavuje neustály klesajúci trend až na decembrové minimum 49 bodov.

Peking 31. januára (TASR) - Nálada v čínskom výrobnom sektore zostala v januári pesimistická. Index nákupných manažérov (PMI) v odvetví sa posilnil na 49,2 bodu z decembrovej úrovne 49 bodov, oznámil v stredu čínsky štatistický úrad. Pozorne sledovaný ukazovateľ zotrval pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od rastu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Hranicu 50 bodov index naposledy prekročil v septembri minulého roka. Od októbra sa prejavuje neustály klesajúci trend až na decembrové minimum 49 bodov. Sektoru služieb sa darilo o niečo lepšie. Vedľajší index pre odvetvie v januári posilnil na 50,7 bodu z decembrových 50,4 bodu.

Druhá najväčšia svetová ekonomika sa už niekoľko mesiacov oslabuje pod tlakom utlmenej domácej spotreby, vážnej krízy na realitnom trhu a nepriaznivej bilancie zahraničného obchodu. Peking sa v posledných týždňoch snaží oživiť rast rôznymi opatreniami vrátene uvoľnenia regulácií, ktoré sprístupnilo bankám viac zdrojov na úvery alebo zmiernenia požiadaviek na kúpu nehnuteľností vo veľkých mestách, ako sú Peking, Šanghaj a Kanton.