Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Aliancia OPEC+ nemení svoje plány, ťažbu bude zvyšovať len postupne

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ceny oboch referenčných druhov ropy, americkej WTI aj severomorskej zmesi Brent, sa v stredu dostali nad 110 USD (98,55 eura) za barel (159 litrov).

Viedeň 2. marca (TASR) - Aliancia producentov ropy OPEC+ v stredu potvrdila svoje plány, týkajúce sa postupného zvyšovania ťažby. Nič na nich nezmenil ani ruský útok na Ukrajinu, ktorý spôsobil prudký nárast cien "čierneho zlata". TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Aliancia, na čele ktorej stoja Saudská Arábia a Rusko, sa na stredajšom zasadnutí rozhodla "opätovne potvrdiť plán úpravy produkcie tak, že celkovú mesačnú produkciu od apríla zvýši o 0,4 milióna barelov denne".

Ceny oboch referenčných druhov ropy, americkej WTI aj severomorskej zmesi Brent, sa v stredu dostali nad 110 USD (98,55 eura) za barel (159 litrov). Cena Brentu sa na tejto úrovni nachádzala naposledy v roku 2014 a cena WTI v roku 2013.

Ani rozhodnutie Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) uvoľniť zo svojich rezerv 60 miliónov barelov ropy nezastavilo rast cien "čierneho zlata". Stredajšie rozhodnutie aliancie OPEC+, ktoré je v súlade s plánom o postupnom mesačnom zvyšovaní ťažby prijatom ešte v minulom roku, sa vo všeobecnosti očakávalo. Experti však varujú, že vysoké ceny môžu spôsobiť pokles dopytu.

(1 EUR = 1,1162 USD)