Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Ekonomika

Allianz: Škodové udalosti stúpli i vďaka povodniam a zemetraseniam

Na snímke škody na dome po zemetrasení v obci Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou v utorok 10. októbra 2023. Foto: TASR - Maroš Černý

Ide o najväčší nárast poistných udalostí za posledných päť rokov.

Bratislava 24. apríla (TASR) - Povodne, zemetrasenie a iné živelné pohromy spôsobili minulý rok najviac škôd a náklady za ne presiahli 16,8 milióna eur. Ide o najväčší nárast poistných udalostí za posledných päť rokov. V stredu o tom informovala poisťovňa Allianz.

V roku 2023 riešila poisťovňa viac ako 11.500 poistných udalostí, ktoré spôsobili prírodné živly. Oproti roku 2022 je to nárast o 185 %. Najničivejším živlom bolo zemetrasenie, za jeho škody poisťovňa vyplatila viac ako štyri milióny eur.

Druhé najzávažnejšie boli povodne a záplavy, z ktorých škody medziročne stúpli o 433 %. Poistencom bolo tak dokopy vyplatených viac ako 3,7 milióna eur. Ďalej nasledovali atmosférické zrážky s 1725 škodami a víchrice s 1698 škodami.

Po zemetrasení, ktoré spôsobilo minulý rok v októbri obrovské škody na majetkoch, aktualizovala poisťovňa Allianz výšku poistnej sumy nehnuteľnosti podľa vývoja cien realít. Tá by mala klientov ochrániť pred podpoistením. Majetok poistencov by mal byť krytý v aktuálnych cenách.

Hovorkyňa poisťovne Lucia Strnad Muthová objasnila, že mnohí poistenci mali v minulom roku svoje nehnuteľnosti podpoistené a po vzniku škody si nemohli dať opraviť nehnuteľnosť do pôvodného stavu v rovnakej hodnote z poistného plnenia.