Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Americká snemovňa schválila výdavky na obranu vo výške 700 miliárd USD

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Zákon pre fiškálny rok 2018 prideľuje približne 634 miliárd na základné funkcie Pentagónu a takmer 66 miliárd na vojnové misie v Afganistane, Iraku, Sýrii a inde.

Washington 15. novembra (TASR) - Republikáni a demokrati sa spojili v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu a schválili v utorok zákon o obrannej politike, ktorý vyčleňuje pre Pentagón 700 miliárd dolárov a nariaďuje rýchlejšie budovanie raketovej obrany USA.

Kongresmani schválili zákon v pomere 356-70. Keď ho odobrí aj Senát, čo sa očakáva ešte tento týždeň, pôjde na podpis prezidentovi Donaldovi Trumpovi.

Zákon pre fiškálny rok 2018 prideľuje približne 634 miliárd na základné funkcie Pentagónu a takmer 66 miliárd na vojnové misie v Afganistane, Iraku, Sýrii a inde. Financie sú určené na viac bojových lietadiel, lodí, vojakov a ďalších zbraní potrebných na zastavenie opotrebenia bojovej pripravenosti armády, uvádzajú podporovatelia zákona. Trump pritom žiadal 603 miliárd priamo pre Pentagón a 65 miliárd na zahraničné misie.

V rámci schválenej legislatívy je aj 12,3 miliárd dolárov pre Agentúru protiraketovej obrany Pentagónu s cieľom čeliť jadrovej hrozbe zo strany Severnej Kórey, dodáva agentúra AP.