Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Americké ministerstvo financií predá ďalší balík akcií AIG

AIG Foto: TASR/AP Photo

Americká vláda v súčasnosti vlastní 70-percentný podiel AIG.

Washington 7. mája (TASR) - Americké ministerstvo financií schválilo zníženie štátneho podielu v poisťovacej spoločnosti AIG na 63 %. Ministerstvo preto plánuje predať 163,8 milióna akcií poisťovne za približne 5 miliárd USD (3,81 miliardy eur), pričom samotná poisťovňa súhlasila so spätným odkúpením akcií v hodnote približne 2 miliardy USD.

Americká vláda v súčasnosti vlastní 70-% podiel AIG. Získala ho v roku 2008 za finančnú pomoc v hodnote 182 miliárd USD, ktorá poisťovňu zachránila pred krachom. A vzhľadom na to, že AIG sa už dostala z problémov a vrátila sa k zisku, vláda USA sa postupne zbavuje akcií poisťovne.

Najnovšie tak ministerstvo plánuje ponúknuť trhom 7 % zo svojho podielu v AIG pri cene 30,50 USD za akciu. Na porovnanie, v piatok 4. mája akcie AIG uzavreli obchodovanie na úrovni 32,83 USD za akciu. Ministerstvo už dvakrát predalo menšiu časť akcií v AIG, a to v marci tohto roka a v máji 2011. Celkovo tak podiel štátu v AIG klesne na 30,7 miliardy USD, čo zodpovedá zhruba 1 miliarde bežných akcií.

Samotná poisťovňa informovala, že kúpi 65,5 milióna akcií. V 1. štvrťroku tohto roka totiž zaznamenala takmer dvojnásobný rast čistého zisku na 3,2 miliardy USD z 1,3 miliardy USD v 1. kvartáli 2011.