Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

ANALYTICI: Február potvrdil slabý štart priemyslu do nového roka

Ilustračná snímka. Foto: TASR Erika Ďurčová

ŠÚ SR informoval, že priemyselná produkcia vo februári 2022 dosiahla o niečo nižšiu úroveň ako pred rokom, medziročne poklesla o 0,2 %.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Február potvrdil slabý štart priemyslu do nového roka. Uviedol to analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák v komentári k februárovej priemyselnej produkcii zverejnenej Štatistickým úradom (ŠÚ) SR.

"Priemysel tak viac-menej uzatvoril pandemickú medzeru, avšak nie je schopný generovať ďalší rast. Bránia mu v tom najmä úzke hrdlá v automobilovom priemysle. Slabšie čísla však vo februári doručili aj strojári a energetika," spresnil.

Podčiarkol, že nálada v domácom priemysle sa v marci napriek vojne na Ukrajine jemne zlepšila, najmä však v dôsledku technického poklesu zásob. "Predpokladáme, že vojna na Ukrajine spomalí ďalšie (popandemické) zotavovanie slovenského priemyslu v nasledujúcich mesiacoch. Priame dosahy vzhľadom na relatívne nízku váhu Ruska na slovenskom exporte budú limitované a budú koncentrované na niekoľko významnejších exportérov do Ruska, najmä v oblasti výroby kompresorov, chemikálií či áut (3 % slovenskej produkcie áut smerovalo do Ruska)," podčiarkol.

Na druhej strane, už v úvode konfliktu podľa Koršňáka zvýraznila vojna na Ukrajine problémy s úzkymi hrdlami – tentoraz nie v podobe tradičných čipov, avšak pridala novú oblasť – káblové zväzky. "Vzhľadom na nižšiu technologickú náročnosť, domácu tradíciu i alternatívne oblasti produkcie predpokladáme, že toto úzke hrdlo by sa mohlo behom niekoľkých týždňov podariť z veľkej časti uvoľniť a nemalo by spôsobovať dlhodobé a opakujúce sa odstávky produkcie v automobilovom priemysle ako v prípade chýbajúcich čipov," poznamenal.

"Invázia Ruska na Ukrajinu opäť zvýraznila i tlak na ceny energií, čo predĺži obdobie vysokej inflácie v Európe. Vyššie ceny vstupov a najmä energií môžu ohrozovať produkciu niektorých menej konkurencieschopných častí domáceho priemyslu, najmä v energeticky náročných odvetviach. Vysoká inflácia bude najskôr brzdiť aj popandemické oživenie spotreby a investícií v Európe, a teda aj dopyt po spotrebných a investičných tovaroch," dodal Koršňák.
Na archívnej snímke Ľubomír Koršňák
Foto: TASR

"Očakávame, že aj v ďalších mesiacoch bude priemyselná výroba u nás pravdepodobne klesať. Smerom nadol ju bude ťahať globálna materiálová kríza aj vojnový konflikt na Ukrajine, ktorý vyvoláva obrovskú neistotu vo vývoji ekonomického prostredia," doplnila analytička 365.bank Jana Glasová.

Surovinová kríza sa podľa nej prejavuje nedostatkom rôznych materiálov a komponentov na trhu a ich výrazne rastúcimi cenami. "Pre naše hospodárstvo je pritom najciteľnejší nedostatok čipov. Aktuálne sa však do centra pozornosti dostala vojna na Ukrajine, ktorá ovplyvňuje predovšetkým ceny energetických komodít. Trhy sa totiž obávajú nedostatku ropy a plynu, čo by zasiahlo aj európsky priemysel. Okrem toho, priemysel je už teraz negatívne zasiahnutý prudko rastúcimi cenami energií, ktoré predražujú výrobu," povedala.

"Okrem výpadkov v dodávkach ropy a plynu sa trhy obávajú aj nedostatku iných produktov – Rusko je totiž dôležitým exportérom kovov ako paládium, lítium, hliník a neónový plyn, ktorý sa používa pri výrobe polovodičov. Ich nedostatok môžu v prípade narušených dodávok pocítiť aj naši priemyselníci vrátane automobiliek a výrobcov elektroniky a počítačov," uzavrela analytička 365.bank.

ŠÚ SR informoval, že priemyselná produkcia vo februári 2022 dosiahla o niečo nižšiu úroveň ako pred rokom, medziročne poklesla o 0,2 %. Medzimesačne po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia znížila o 1,5 %.