Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Priemysel v SR v júni spomalil, a to nielen pre štrajk vo Volkswagene

Na snímke pracovníci automobilky Volkswagen Slovakia (VW SK) počas štrajku v stredu 21. júna 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Michal Svítok

Z medziročného rastu priemyslu výroba dopravných prostriedkov podľa Koršňáka ubrala necelý jeden percentuálny bod.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Priemysel v SR v júni 2017 v súlade s očakávaniami spomalil, avšak nielen pre štrajk v slovenskom Volkswagene (VW). Uviedol dnes v komentári k júnovej priemyselnej produkcii Ľubomír Koršňák, analytik UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

"V súlade s očakávaniami priniesol jún výraznejšie spomalenie rastu slovenského priemyslu. Dôvody spomalenia však podľa neho predsa len prekvapili. Dopad týždňového štrajku v najväčšom slovenskom priemyselnom podniku, vo VW, mal na celkové čísla priemyslu menší vplyv, ako sme pôvodne očakávali. Produkcia v sektore výroby dopravných prostriedkov sa dokonca v porovnaní s májom mierne zvýšila, napriek štrajku vo VW," priblížil.

Z medziročného rastu priemyslu výroba dopravných prostriedkov podľa Koršňáka ubrala necelý jeden percentuálny bod. "Zdá sa teda, že veľkú časť štrajkového výpadku bola automobilka schopná nahradiť vyššou produkciou pred a po štrajku, respektíve výpadok vo VW nahradili silnejšou produkciou ostatné podniky v sektore," poznamenal.

Dôvody júnového spomalenia priemyslu je preto potrebné podľa neho hľadať aj inde, ako len v automobilovom priemysle. "Medzimesačný pokles produkcie (po zohľadnení sezóny) v júni zaznamenalo viacero odvetví, ktorým sa v predchádzajúcich mesiacoch relatívne darilo. Korekciu rastu z minulých mesiacov sme mohli pozorovať u strojárov, výrobcov elektrických zariadení, či u potravinárov," upozornil.

Slovenský priemysel podľa Koršňáka naďalej "ťahá nahor" najmä výroba kovov a kovových konštrukcií. "Aj napriek miernej júnovej korekcii produkcie si odvetvie stále držalo silný dvojciferný medziročný rast (o 12,1 %) a k celkovému rastu priemyslu prispievalo až 1,65 percentuálneho bodu. Z menších odvetví sa v júni darilo nábytkárom i farmaceutom," zdôraznil.

"Nálada v európskom priemysle, ale aj spotrebiteľská dôvera v Európe, ostávajú relatívne silné, čo by sa malo pozitívne prejavovať aj na kondícii slovenského priemyslu. Predpokladáme, že aj počas väčšiny druhej polovice roka by sa mal medziročný rast produkcie priemyslu pohybovať okolo úrovne 4 až 5 %. Zdá sa, že podobne ako v minulom roku sa väčšia časť celozávodných dovoleniek koncentrovala znova na júl, a tak by sme počas tohto leta už nemuseli pozorovať až tak výrazné rozkývanie čísel medziročného rastu priemyslu, ako to bolo v minulom roku. Miernu dovolenkovú volatilitu produkcie však nie je možné vylúčiť," dodal Koršňák.

"Rast priemyselnej výroby sa v júni spomalil na 2 % tak, ako sme očakávali. Výroba áut medziročne poklesla o 3 %, čo zrejme súvisí aj so štrajkom vo VW. Hlavným ťahúňom rastu priemyselnej výroby bola v posledných dvoch mesiacoch výroba kovov. Očakávame, že čísla priemyselnej výroby budú za júl a august už tradične značne volatilné kvôli letným odstávkam v automobilkách. Za celý rok 2017 očakávame rast priemyselnej výroby vyše 5 %," doplnila hlavná ekonómka Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová.

Štatistický úrad (ŠÚ) SR dnes informoval, že priemyselná produkcia v júni 2017 v SR medziročne vzrástla o 1,8 %. Vývoj ovplyvnil rast v dodávke elektriny, plynu, pary a studeného vzduchu o 6,9 % a v priemyselnej výrobe o 1,5 % a pokles v ťažbe a dobývaní o 3,5 %. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia v júni 2017 oproti máju tohto roku znížila o 1,1 %.