Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Ekonomika

Analytici: Slovenská ekonomika by mala v tomto roku vzrásť o 1,4 %

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Mieru nezamestnanosti na Slovensku očakávajú analytici koncom roka na úrovni 6 %. Zlepšili tak svoje predpovede, ktoré mali predtým niekoľko mesiacov na rovnakej hodnote 6,3 %.

Bratislava 25. septembra (TASR) - Slovenská ekonomika by mala v tomto roku vzrásť o 1,4 %. Vyplýva to zo septembrových makroekonomických predikcií analytikov vybraných bánk, ktoré každý mesiac zverejňuje Národná banka Slovenska (NBS). Mierne tak zlepšili svoje prognózy z augusta, kedy predpovedali rast na úrovni 1,3 %.

Analytici v septembri mierne navýšili aj očakávania týkajúce sa tohtoročnej inflácie. Priemerný harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP) na tento rok prognózujú na úrovni 11,3 %. V auguste to bolo 11,2 %. Naopak, predikcia priemernej jadrovej inflácie klesla z 11,2 % na 11,1 %.

Mieru nezamestnanosti na Slovensku očakávajú analytici koncom roka na úrovni 6 %. Zlepšili tak svoje predpovede, ktoré mali predtým niekoľko mesiacov na rovnakej hodnote 6,3 %. Už dlhšie nezmenili predikciu tohtoročného rastu nominálnych miezd, ktorá sa drží na úrovni 9,9 %. Zamestnanosť tento rok podľa nich porastie o 0,3 %, čo je tiež rovnaký odhad ako v auguste.

Predikcie na dané obdobie predstavujú priemer a rozpätie odhadov jednotlivých ukazovateľov od analytikov šiestich vybraných bánk pôsobiacich na Slovensku. Patria k nim Slovenská sporiteľňa, Všeobecná úverová banka, Tatra banka, UniCredit Bank Slovakia, Československá obchodná banka a 365.bank. Údaje sú aktualizované mesačne, do 25 dní po skončení referenčného mesiaca.