Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ceny bytov na Slovensku stúpli o viac ako šesť percent

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Počas leta aktivita na realitnom trhu tradične klesá. Snaha predávajúcich aj záujemcov o kúpu nehnuteľnosti oživne v septembri a rozmach obchodovania pretrváva aj v októbri.

Bratislava 7. septembra (TASR) - Ceny bytov na Slovensku za prvých 8 mesiacov tohto roka stúpli o 6,6 %. Pre TASR to uviedol analytik Realitnej únie SR Vladimír Kubrický.

Vzhľadom na poslednú vlnu reštrikčných úverových opatrení Národnej banky Slovenska (NBS) s platnosťou od 1. júla 2019 je diskutabilné, či sa tempo ich zvyšovania do konca roka udrží. Pokiaľ by sa tak stalo, rast cien bytov by aj v roku 2019 atakoval dvojciferné číslo," konštatoval.

Počas leta aktivita na realitnom trhu tradične klesá. Snaha predávajúcich aj záujemcov o kúpu nehnuteľnosti oživne v septembri a rozmach obchodovania pretrváva aj v októbri. „Rast cien nehnuteľností v súčasnosti stimuluje malá ponuka na trhu, ako aj mimoriadne výhodné úročenie hypoték pod 1 % p.a. Naopak, brzdou pre záujemcov o kúpu môžu byť popri ich súčasných vysokých cenách aj reštrikčné úverové opatrenia NBS," povedal Kubrický.

Časť zo záujemcov to však nemusí odradiť od nákupu nehnuteľnosti. „Svoju situáciu môžu riešiť preorientovaním sa na starší byt alebo uspokojením sa s menším počtom štvorcových metrov. Realitní investori sú často ešte flexibilnejší a presúvajú sa do lacnejších lokalít, kde je predajná cena na štvorcový meter nižšia,“ uviedol alternatívy Kubrický.

Pokiaľ mimo Bratislavy je ponuka starších bytov v porovnaní s novšími až dvojnásobná, v slovenskej metropole je podiel starších bytov na všetky byty len 56 %. Odzrkadľuje to aj dlhodobý záujem developerov o hlavné mesto, kde sú najvyššie príjmy obyvateľstva. Najmenej sú v ponuke 1- a 4-izbové byty, pričom ich vzájomný pomer je vyrovnaný. „Spolu ich je toľko ako 2-izbových bytov. Prím na trhu však hrajú 3-izbové byty. Pokiaľ podiel 2-izbových bytov na všetkých bytoch je zaokrúhlene 30 %, 3-izbové tvoria až 40 %. Platí to pre Bratislavu, ako aj pre celé Slovensko," uzavrel analytik Realitnej únie SR .