Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

ANALÝZA: Najviac firiem v SR so zahraničným kapitálom ovládajú Česi

Ilustračné foto. Foto: TASR

Na absolútnu špičku sa zaraďujú práve západní susedia SR, ktorí tu podľa najnovších údajov poradenskej spoločnosti Bisnode vlastnia 9857 spoločností.

Bratislava 22. augusta (TASR) – Česi, Maďari a Rakúšania patria medzi najčastejších zahraničných vlastníkov slovenských firiem. Na absolútnu špičku sa zaraďujú práve západní susedia SR, ktorí tu podľa najnovších údajov poradenskej spoločnosti Bisnode vlastnia 9857 spoločností. Je to približne o 300 podnikov viac ako na konci minulého roka.

Detailné dáta pritom naznačujú, že prvých päť priečok najčastejších zahraničných vlastníkov je dlhodobo stabilných a okrem prvých troch spomínaných top 5 dopĺňajú Nemci (2359) a Taliani (2123).

Top majiteľom slovenských firiem dlhodobo zostávajú podnikatelia z Českej republiky. „Jedným z dôvodov je fakt, že najviac podnikov vzniklo ešte v čase spoločného štátu. Plusom zostáva aj takmer nulová komunikačná jazyková bariéra. Česi sú stále najčastejšími vlastníkmi, ročne na Slovensku vznikajú stovky nových českých firiem,“ priblížila analytička Bisnode Petra Štěpánová.

Rovnaká situácia je podľa nej s dvojkou v rebríčku top zahraničných vlastníkov slovenských firiem – Maďarskom. Aj tu pribúda počet firiem rádovo v desiatkach za rok. „Výhodou je teritoriálna blízkosť Maďarska, ako aj nízka korporátna daň rovnajúca sa takmer daňovému raju. Nevýhodou je tvrdší politický režim,“ zhodnotila Štěpánová. Maďari aktuálne na Slovensku vlastnia 9832 spoločností.

Trojkou medzi vlastníkmi sú Rakúšania. Ich počet v SR je však podľa analýzy neporovnateľne nižší ako v prípade Čechov či Maďarov. Rakúšania tu majú aktuálne podiel v 3830 spoločnostiach, čo je medziročne len o 27 viac. V prípade nemeckých vlastníkov prišlo dokonca k poklesu, aj keď iba miernemu.