Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

APOZE chce zrušiť samosprávam verejne obstarávať dodávateľa elektriny

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Systém verejného obstarávania je podľa APOZE v rozpore s legislatívou Európskej únie (EÚ) a ochranou práv spotrebiteľa.

Bratislava 21. februára (TASR) - Asociácia na podporu obnoviteľných zdrojov energie (APOZE) navrhla zapracovať do novely zákona o verejnom obstarávaní zrušenie povinnosti pre samosprávy verejne obstarávať dodávateľa elektriny. Systém verejného obstarávania je podľa asociácie nanútený samosprávam za najnižšiu cenu, no môže byť pritom aj o 15-30 % vyššia ako pri výbere dodávateľa bez verejnej súťaže.

Systém verejného obstarávania je podľa APOZE v rozpore s legislatívou Európskej únie (EÚ) a ochranou práv spotrebiteľa. Legislatíva tak finančne poškodzuje samosprávy. Asociácia kritizuje aj povinnosť daňových priznaní pri fotovoltických zariadeniach (FVZ).

"APOZE sa dlhodobo snaží o zrušenie absurdnej povinnosti mesačného podávania daňových priznaní v prípade FVZ - lokálnych zdrojov nad 10 kilowattov (kW) vynucovanej pod hrozbou pokút colnými úradmi," uviedla asociácia s tým, že spotrebná daň musí byť zaplatená nielen z elektriny vyrobenej FVZ, ale namiesto dodávateľa aj za dodanú elektrinu na všetkých odberných miestach bez ohľadu na to, že tam nie je FVZ.

Samosprávam a podnikateľským subjektom, ktoré pre mzdové náklady nemajú energetika, zároveň APOZE ponúkla analýzu odberových miest. Majú tak možnosť vyhodnocovania dodávky a výroby elektriny na dohodnutej periodickej báze.

APOZE podala Ministerstvu hospodárstva (MH) SR a Ministerstvu financií (MF) SR doplnenie k žiadosti o novelu zákona o podpore obnoviteľných zdrojov, zákona o energetike a odstránenie nesúladu zákona o spotrebnej dani (z elektriny) so zákonom o energetike. V súvislosti s navrhovanými legislatívnymi zmenami sa pripravuje rokovanie APOZE s pracovníkmi sekcie energetiky MH SR.