Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Apple v EÚ povolil inštalovať do iPhonov aplikácie mimo App Store

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Aby boli nové možnosti dostupné, musí byť v zariadení nainštalovaná najnovšia verzia operačného systému iOS 17.4.

New York 26. januára (TASR) - Používatelia iPhonov v Európskej únii (EÚ) si v budúcnosti budú môcť inštalovať aplikácie nielen z obchodu Apple App Store, ale aj z alternatívnych obchodov s aplikáciami. Spoločnosť Apple zároveň vo štvrtok (25. 1.) oznámila, že v EÚ bude možné na jej zariadeniach používať konkurenčné platobné metódy a alternatívne technológie pre webové prehliadače. Apple ich predtým nepovoľoval z dôvodu bezpečnostných rizík. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a DPA.

Aby boli nové možnosti dostupné, musí byť v zariadení nainštalovaná najnovšia verzia operačného systému iOS 17.4. Spoločnosť Apple reaguje na povinnosti, ktoré jej vyplývajú z nového zákona EÚ o digitálnych trhoch (DMA). Na základe tejto normy musia veľké online platformy a vyhľadávače spĺňať prísnejšie povinnosti a rozšíriť možnosti voľby pre svojich používateľov. Doteraz sa aplikácie na iPhonoch dali sťahovať len z na to určenej platformy Apple.

Spoločnosť si aj v budúcnosti ponechá čiastočnú kontrolu nad inštaláciou aplikácií, aj keď sa uskutoční mimo jej vlastného obchodu. Na rozdiel od systému Android spoločnosti Google sa aplikácie nebudú dať jednoducho stiahnuť cez prehliadač a nainštalovať na vlastné riziko. Namiesto toho budú musieť zákazníci používať tzv. "overené trhoviská" schválené spoločnosťou Apple.