Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Austrálska ekonomika v 2. štvrťroku vzrástla viac, ako sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Prispeli k tomu export a investície, zatiaľ čo spotreba domácností zostala slabá, keďže vysoké úrokové sadzby ochladili dopyt.

Canberra 6. septembra (TASR) - Austrálska ekonomika v 2. štvrťroku 2023 vzrástla už siedmy kvartál po sebe a viac, než sa očakávalo. Prispeli k tomu export a investície, zatiaľ čo spotreba domácností zostala slabá, keďže vysoké úrokové sadzby ochladili dopyt. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa údajov austrálskeho štatistického úradu sa reálny hrubý domáci produkt (HDP) v 2. štvrťroku 2023 zvýšil o 0,4 % oproti prvým trom mesiacom roka, keď po revízii vzrástol tiež o 0,4 %. Tento výsledok mierne prekonal prognózy analytikov na úrovni 0,3 %.

V medziročnom porovnaní sa HDP 12. najväčšej svetovej ekonomiky zvýšil o 2,1 %, zatiaľ čo analytici predpovedali, že stúpne o 1,8 %.

Spotreba domácností, ktorá bývala motorom rastu austrálskej ekonomiky, zostala v uplynulom štvrťroku utlmená a stúpla len o 0,1 % v dôsledku vysokých životných nákladov a rastúcich splátok z hypoték, ktoré vyskočili o 11 %.

V sledovanom období mal kladný príspevok k HDP čistý obchod, keďže vývoz vzrástol o 4,3 % a dovoz len o 0,7 %. A zvýšili sa aj fixné investície (2,4 %), najmä vďaka solídnym verejným investíciám (8,2 %).

"Napriek všetkým problémom zostáva austrálska ekonomika mimoriadne odolná," povedal Harry Murphy Cruise, ekonóm z Moody's Analytics.

"Pri pohľade do budúcnosti bude jej rast slabý. Rozpočty domácností zostanú pod tlakom. Vládna spotreba sa tiež zmierni rovnako ako podnikové investície," dodal.