Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Automobilka Geely získala firmu Terrafugia, tá vyvíja lietajúce auto

Ilustračné foto. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Čínska automobilka získala americkú spoločnosť, ktorá sa snaží dostať na trh lietajúce vozidlo. Firmu Terrafugia Inc. založilo päť absolventov Massachusetts Institute of Technology.

Peking 14. novembra (TASR) - Namiesto toho, aby na preplnené cesty po celom svete dostal viac áut, mieri Zhejiang Geely Holding Group, majiteľ švédskej automobilky Volvo, na oblohu.

Čínska automobilka získala americkú spoločnosť, ktorá sa snaží dostať na trh lietajúce vozidlo. Firmu Terrafugia Inc. založilo päť absolventov Massachusetts Institute of Technology a má v pláne dodať prvý automobil s kolmým vzletom a pristátím do roku 2023.





Po dosiahnutí dohody, ktorú podľa Geely schválili všetky príslušné regulačné úrady, zostane sídlo Terrafugia v USA. Li Šu-fu, zakladateľ Geely, sa tak pokúsi predbehnúť amerických miliardárov, vrátane Larryho Paga, spoluzakladateľa Google, v pretekoch o tom, kto uvedie ako prvý na trh lietajúce auto.

Geely nezverejnila podmienky akvizície. V e-mailovom vyhlásení uviedla len toľko, že Chris Jaran, bývalý výkonný riaditeľ výrobcu lietadiel Bell Helicopter China, sa stáva riaditeľom spoločnosti Terrafugia.