Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Automobilka BMW zaznamenala pokles v predaji vodzidiel

Na archívnej snímke z 10. mája 2017 logo nemeckej automobilky BMW visí na sídle v Mníchove. Foto: TASR/AP

Pandémia nového koronavírusu si vybrala svoju daň, keďže veľa maloobchodných predajní spoločnosti BMW je dočasne zatvorených.

Mníchov 6. apríla (TASR) - Nemecká automobilka BMW (Bayerische Motoren Werke) v pondelok oznámila, že jej celkový odbyt v 1. štvrťroku 2020 klesol o 20,6 % na 477.111 vozidiel. Pandémia nového koronavírusu si tak vybrala svoju daň, keďže veľa maloobchodných predajní je dočasne zatvorených.

Výrobca luxusných modelov BMW, ktorému patria aj značky Mini a Rolls-Royce uviedol, že na začiatku roka zaznamenal nárast predaja, ale už vo februári pocítil vplyv pandémie v podobe výrazného poklesu odbytu v Číne. A v marci už boli dôsledky pandémie jasne viditeľné aj v údajoch o predaji v Európe a USA.

Automobilka poukázala na fakt, že približne 80 % maloobchodných predajní v Európe a 70 % v Spojených štátoch bolo dočasne zatvorených z dôvodu pandémie.

V Číne, odkiaľ sa nový koronavírus rozšíril do sveta, sa v období január až marec 2020 predaj áut z produkcie BMW znížil o 30,9 %. V Európe klesol odbyt o 18,3 % a v Spojených štátoch o 17,4 %.