Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

BAE Systems eviduje nevybavené objednávky v hodnote 70 mld GBP

Ilustračná snímka Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Štáty na celom svete sa naďalej snažili posilňovať svoje vojenské kapacity.

Londýn 21. februára (TASR) - Britský výrobca zbraní BAE Systems zaznamenal rekordný nárast hodnoty nevybavených objednávok takmer na 70 miliárd libier (81,72 miliardy eur), keďže štáty na celom svete sa naďalej snažili posilňovať svoje vojenské kapacity. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP a DPA.

Spoločnosť v stredu oznámila, že v minulom roku prijala nové objednávky v hodnote 37,7 miliardy GBP. Znamená to, že v nasledujúcich rokoch má dodať vozidlá, rakety, ponorky a ďalšie vybavenie v hodnote 69,8 miliardy GBP. Podnik uviedol, že svoje príjmy teraz môže predvídať na mnoho rokov dopredu, pričom niektoré z programov budú pokračovať aj v ďalšom desaťročí. Tohtoročné objednávky zahŕňali aj veľké kontrakty na zbraňové systémy určené pre bojiská na Ukrajine.

Spoločnosť BAE Systems zverejnila svoje výsledky tri dni pred druhým výročím ruskej invázie na Ukrajinu. Hodnota jej akcií sa odvtedy zdvojnásobila, keďže mnohé krajiny zrýchľujú modernizáciu svojej obrany. Zisk spoločnosti pred zdanením sa vlani zvýšil na 2,3 miliardy GBP z dvoch miliárd GBP v roku 2022.

(1 EUR = 0,8566 GBP)