Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Banka Monte dei Paschi splatila štátu pomoc oveľa skôr, než sa čakalo

Banka Monte dei Paschi Foto: TASR

Banka založená ešte v roku 1472 je známa ako najstaršia nepretržite fungujúca banka na svete.

Rím 16. júna (TASR) - Talianska banka Monte dei Paschi di Siena, ktorá v minuloročných záťažových testoch Európskej centrálnej banky (ECB) dopadla najhoršie zo všetkých 130 hodnotených bánk v eurozóne, oznámila, že splatila štátu finančnú pomoc. Urobila tak omnoho skôr, než bolo plánované. Informovali o tom agentúra DPA a server wsj.com.

Banka založená ešte v roku 1472 je známa ako najstaršia nepretržite fungujúca banka na svete. Finančné problémy toskánskemu inštitútu spôsobila kúpa konkurenčnej banky Antonveneta a neskôr riskantné obchody s derivátmi. Vláda ju potom v roku 2013 zachránila finančnou injekciou v hodnote viac než 4 miliardy eur.

"Monte dei Paschi di Siena v plnej miere splatila štátu pomoc, ktorú získala v roku 2013," oznámila banka. Pôvodne mala na splatenie pomoci čas až do roku 2017. Monte dei Paschi dodala, že vyplatila štátu 1,11 miliardy eur, čo bola zvyšná čiastka potom, ako minulý rok splatila tri štvrtiny z poskytnutej sumy. Tento krok sa očakával potom, ako minulý týždeň banka dokončila proces navýšenia kapitálu o 3 miliardy eur určený práve na splatenie záchranných úverov a zaplátanie kapitálovej diery za 2,1 miliardy eur.

V roku 2014 zaznamenala Monte dei Paschi stratu vo výške 5,34 miliardy eur. V 1. kvartáli tohto roka sa však banka vrátila k zisku, ktorý dosiahol 72,6 milióna eur. Výrazne tak prekročila očakávania ekonómov, ktorí počítali so ziskom len okolo 27 miliónov eur.