Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Bankové regulačné úrady v EÚ zverejnia výsledky stresových testov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

EBA koncom januára požiadal 70 bánk pôsobiacich v rámci EÚ, aby posúdili, či majú dostatočné kapitálové rezervy na zvládnutie prípadnej vážnej krízy.

Frankfurt nad Mohanom 21. júla (TASR) - Bankové regulačné úrady v Európskej únii (EÚ) plánujú zverejniť výsledky najnovšieho kola stresových testov budúci piatok (28. 7.) o 18.00 h SELČ. TASR o tom informuje na základe správy agentúry DPA, ktorá sa odvolala na piatkové vyjadrenie Európskeho úradu pre bankovníctvo (EBA).

EBA koncom januára požiadal 70 bánk pôsobiacich v rámci EÚ, aby posúdili, či majú dostatočné kapitálové rezervy na zvládnutie prípadnej vážnej krízy. Európska centrálna banka (ECB) v pozícii orgánu bankového dohľadu pre eurozónu zároveň podrobila záťažovému testu ďalších 42 stredne veľkých finančných inštitúcií, ktoré podliehajú jej priamej kontrole.

Cieľom záťažových testov je čo najskôr odhaliť riziká v bilanciách finančných inštitúcií. V prípade potreby môžu orgány dohľadu následne požiadať banky, aby posilnili svoje kapitálové rezervy. V rámci testov musia inštitúcie vyhodnotiť vopred stanovené scenáre.

Krízový scenár tohtoročného testu EBA okrem iného pracuje s možnosťou prepadu hrubého domáceho produktu (HDP) štátov EÚ v rokoch 2023 až 2025 celkovo o 6 %.