Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Banky na jeseň zaplatia štátu viac, časom však osobitný odvod zanikne

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Peniaze získané osobitným odvodom bánk z vkladov obyvateľstva a firiem poputujú do špeciálneho účelového fondu na krytie strát z budúcich finančných kríz.

Bratislava 26. júla (TASR) - Komerčné banky pôsobiace na Slovensku budú od posledného kvartálu tohto roka platiť odvod, zavedený ešte predchádzajúcou vládou, už z rozšíreného základu.

Vyplýva to z novely zákona o osobitnom odvode vybraných finančných inštitúcií, ktorú dnes schválili poslanci Národnej rady (NR) SR.

Doteraz finančné subjekty platili 0,4 % len z objemu vkladov firiem. Po novom budú rovnakú sadzbu odvádzať aj z vkladov obyvateľstva. Z tejto zmeny si vláda ešte v tomto roku sľubuje dodatočný príjem 27,5 milióna eur a v budúcom roku takmer 110 miliónov eur.

Peniaze získané osobitným odvodom bánk z vkladov obyvateľstva a firiem poputujú do špeciálneho účelového fondu na krytie strát z budúcich finančných kríz. Výška odvodu sa bude postupne s napĺňaním fondu znižovať až do výnosu približne 1 miliardy eur, kedy zanikne.

Prvou hranicou, kedy sa súčasný 0,4-% odvod zníži na polovicu, bude suma 500 miliónov eur. Zdroje v tejto výške by sa mohli podľa šéfa rezortu financií Petra Kažimíra (Smer-SD) sústrediť v tzv. rezolučnom fonde do konca roka 2014. Pri dosiahnutí hranice 750 miliónov eur vo fonde sa odvod opäť zníži na polovicu, teda na 0,1 %.

Nová vláda chce od bánk získať aj ďalších takmer 50 miliónov eur, a to cez dodatočný odvod platný len v poslednom štvrťroku tohto roka. Stanovený je vo výške 0,1 % z rozšírenej základne bankového odvodu. Ako kompenzáciu banky nemusia v druhej polovici tohto roka ani celý budúci rok platiť tradičné príspevky do Fondu ochrany vkladov (FOV).