Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Bratislavu čaká protest nespokojných farmárov z celého Slovenska

Na snímke štart celoslovenskej protestnej jazdy farmárov naprieč Slovenskom do Bratislavy v obci Gyňov, okres Košice-okolie v pondelok 18. februára 2019. Foto: TASR Roman Hanc

Avizovaný protest nespokojných farmárov v Bratislave označila začiatkom februára šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS) ako politickú aktivitu.

Bratislava 19. februára (TASR) – Bratislava očakáva v utorok príchod nespokojných farmárov z celého Slovenska na Tyršovo nábrežie v mestskej časti Petržalka. Do hlavného mesta má namiesto plánovaných vyše 960 prísť 100 poľnohospodárskych strojov. S bratislavským magistrátom majú farmári dohodu, že budú na 11 miestach, najmä na námestiach. Vyjadriť chcú svoj nesúhlas so stavom v poľnohospodárstve. Koniec ich protestu sa predpokladá vo štvrtok (21. 2.) večer alebo v piatok (22. 2.) dopoludnia.

Mesto Bratislava oceňuje, že po spoločnom rokovaní farmári upustili od zámeru zviditeľniť svoje požiadavky blokádou ciest poľnohospodárskymi strojmi a v záujme pokojného priebehu formu protestu prispôsobia. Napriek tomu sa treba podľa magistrátu pripraviť na to, že od utorka do piatka sa budú v hlavnom meste presúvať poľnohospodárske stroje, čo môže spomaliť dopravu. Farmári budú mať centrum protestu na Tyršovom nábreží.

"Cením si, že protest, ktorý v Bratislave tento týždeň farmári pripravujú, nebude protestom, ktorého cieľom by bolo v našom meste vyvolať dopravný kolaps,“ povedal bratislavský primátor Matúš Vallo.

Výzva Iniciatívy poľnohospodárov na protest v Bratislave mala veľký ohlas medzi farmármi, ktorí chceli prísť vyjadriť svoj nesúhlas so stavom v poľnohospodárstve. Množstvo strojov, ktoré nahlasovali do protestu, by však podľa bratislavskej samosprávy spôsobil kompletnú paralýzu mesta, ktoré v súčasnosti aj tak čelí vážnym dopravným obmedzeniam. Po spoločných rokovaniach sa farmári rozhodli neobmedzovať dopravu v Bratislave a znížili množstvo poľnohospodárskych strojov, s ktorými prídu do hlavného mesta.

"Nebudú stáť na cestách, ale v utorok ich bude možné stretnúť na 11 miestach v Bratislave - Primaciálnom námestí, Námestí SNP, Župnom námestí, Hodžovom námestí, pri trhovisku Miletičova, na "pápežskej lúke" v Petržalke a na ďalších miestach," informoval TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla.

Nespokojní farmári chcú v stredu (20. 2.) rokovať napríklad s predstaviteľmi ministerstiev vnútra, pôdohospodárstva či vlády o situácii malých pôdohospodárov, o fungovaní Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) a iných témach. V informácii pre médiá iniciatíva uviedla, že žiadajú pozemkové úpravy, stropovanie dotácií na konečného užívateľa podľa návrhu Európskej únie, spustenie protikorupčných opatrení v pôdohospodárstve a lesníctve. Od stretnutia očakávajú vytvorenie dokumentu s návrhom termínov riešenia problémov.

Predstavitelia farmárov sa stretli s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a zástupcami polície v piatok (15. 2.) v Košiciach. "Ak sa preukáže, že napríklad aj v rezorte pôdohospodárstva, v niektorých organizáciách na lokálnej úrovni nefungujú veci ako majú, budeme musieť prijať aj zásadné a rázne personálne opatrenia," povedal predseda vlády.

Avizovaný protest nespokojných farmárov v Bratislave označila začiatkom februára šéfka agrorezortu Gabriela Matečná (SNS) ako politickú aktivitu. Mnohí jeho aktéri boli totiž podľa nej neúspešní v komunálnych a v krajských voľbách. Novelu zákona o nájme poľnohospodárskych a lesných pozemkov, transparentnú stránku PPA v súvislosti s dotáciami a ďalšie kroky v technickej oblasti sú podľa nej aktivity, ktoré urobil rezort pôdohospodárstva smerom k nespokojným farmárom.

Malí a strední farmári prišli protestovať na traktoroch do Bratislavy aj v júni 2018.