Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

F. Imrecze sa vzdáva vedenia finančnej správy, odmieta politické boje

Na snímke prezident finančnej správy SR František Imrecze počas zasadnutia Výboru Národnej rady SR pre financie a rozpočet 19. septembra 2018 v Bratislave. Foto: TASR Jakub Kotian

Svoj odchod Imrecze zdôvodnil tým, že nechce škodiť finančnej správe.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Prezident finančnej správy František Imrecze odíde zo svojej funkcie. Oznámil to na rokovaní finančného výboru, kde vysvetľoval kauzu colných podvodov s čínskym tovarom, na ktorý upozornil Úrad pre boj s podvodmi (OLAF).

Svoj odchod zdôvodnil tým, že nechce škodiť finančnej správe, rozhodnutie odísť urobil dnes. "Moje rozhodnutie súvisí s jednou jedinou vecou, že finančná správa je neustále zaťahovaná do politického boja. Ja politik nie som, nemám nástroje, aby som sa bránil proti politickej demagógii, ale hlavne to škodí inštitúcii a zamestnancom," zdôvodnil Imrecze. Tvrdí, že na svoju prácu potrebujú zamestnanci pokoj. "My sme od roku 2012 prešli vo finančnej správe fatálnymi krízami. Ja som ju našiel rozvrátenú, s nefunkčnými informačnými systémami. Nám sa to podarilo skonsolidovať, eliminovali sme podvody na nadmerných odpočtoch a znížili daňovú medzeru na DPH. Toto nikoho v politickom boji nezaujíma. To je dôvod prečo som sa rozhodol odstúpiť," doplnil Imrecze.

Ešte predtým však poslancov informoval, že Slovensko nemá povinnosť zaplatiť sumu 300 miliónov eur a bude sa brániť súdnou cestou, aby v kauze možných colných podvodov nezaplatilo ani euro. Európsky úrad boja proti podvodom (OLAF) pri svojom vyšetrovaní dovozu textilu a obuvi z Číny do EÚ odhalil colné podvody v celkovej hodnote 2,2 miliardy eur. Z toho približne 300 miliónov eur sa týka tovaru vstupujúceho do EÚ cez Slovensko. Imrecze o tejto problematike diskutoval napríklad s Gréckom, tiež uviedol, že problém s vyšetrovaním OLAF-u majú viaceré krajiny, lebo kalkulácia priemernej ceny tovarov pri preclievaní nie je právne "ustojiteľná". "Slovensko sa bude brániť maximálnym spôsobom, aby nezaplatilo ani euro a bude sa brániť súdnou cestou," uviedol Imrecze.

O preclievaní rokovali daniari s Veľkou Britániou, ktorá podľa Imreczeho slov "ide na to oveľa agresívnejšie a s OLAF-om ani nekomunikuje". "Takže to nie je problém SR. To je problém viacerých krajín a Európska komisia bude čeliť tlaku z týchto viacerých krajín, pretože kalkulácia priemernej ceny nie je právne ustojiteľná a nezodpovedá to zákonom súvisiacim so stanovením ceny podľa colnej nomenklatúry," podotkol Imrecze.

Opozícii však Imreczeho vysvetlenia v tejto kauze nestačili. Poslanec Miroslav Beblavý (nezaradený) tvrdí, že colné podvody na Slovensku sa opäť rozbehli od leta minulého roka. Tvrdí to na základe dát Eurostatu, podľa ktorých prudko klesli priemerné deklarované ceny textilu a prudko stúpli jeho objemy.

Imrecze dáta nespochybnil, ale uviedol, že finančná správa pracuje s colnou nomenklatúrou, teda s inými dátami ako Beblavý. Poslanec OĽaNO Eduard Heger sa zase zaujímal o priemerné ceny textilu a o to, ako konala finančná správa pri samotnom colnom konaní.

Podľa Jozefa Rajtára (SaS) sú colné podvody výsledkom práce organizovaných zločineckých skupín. Naznačil, že za vysokými podhodnotenými dovozmi môže byť exzamestnanec finančnej správy Daniel Čech, ktorý mal v minulosti pracovať práve v obchode s čínskym tovarom. "Organizovaná zločinecká skupina zariadi, kam tovar príde a ako sa preclí. O tomto hovorí správa OLAF-u, ktorý je vyšetrovací orgán. Doteraz ste nepodali trestné oznámenie, ani po prevalení tejto kauzy, aby to začala vyšetrovať prokuratúra," myslí si Rajtár.

Imrecze mu oponoval s tým, že ho označil za "politického demagóga". "Pán Rajtár strašne klame. Kde beriete mandát znevažovať a spochybňovať ľudí. Vy ste neprišli za jediným colníkom, aby ste zistili fakty, ako funguje colné konanie. Zaujíma vás len politická demagógia, ktorú prezentujete," adresoval Rajtárovi Imrecze. Okrem toho vyčíslil, že v súčasnosti je vedených 19 trestných konaní v celkovej hodnote 130 miliónov eur. "Väčšina z nich je prerušená, pretože dôkazné bremeno chýba," vysvetlil Imrecze.

Prehľad udalostí, ktoré viedli k odstúpeniu Františka Imreczeho

7. septembra

- Európsky úrad pre boj proti podvodom (OLAF) pri vyšetrovaní dovozu textilu a obuvi z Číny do EÚ odhalil colné podvody v celkovej hodnote 2,2 miliardy eur. Z toho približne 300 miliónov eur sa týka tovaru vstupujúceho do EÚ cez Slovensko. Informoval o tom Denník N. OLAF odporučil Európskej komisii (EK), aby pýtala peniaze od štátov, ktoré umožnili, aby sa clá takto krátili. Colné podvody sa podľa informácií Denníka N diali najmä v rokoch 2013 a 2014, keď finančnú správu, pod ktorú patria aj colnice, riadil jej súčasný šéf František Imrecze.

10. septembra

- Európska komisia (EK) nevedie voči SR žiadne konanie a ani od nej nevymáha žiadne peniaze. Slovensko však vedie s Európskou úniou (EÚ) diskusiu o probléme tzv. podhodnocovania tovaru dovážaného do EÚ z krajín mimo Európy. Uviedol to prezident finančnej správy (FS) SR František Imrecze v reakcii na medializované údaje, že SR má EÚ zaplatiť asi 300 miliónov eur za podvody na cle pri dovoze textilu z Číny.

- Pri zisteniach Európskeho úradu pre boj proti podvodom (OLAF) o colných podvodoch v EÚ, ktoré sa mali týkať aj Slovenska, je potrebné počkať na viac detailov a oficiálnych informácií. Upozornil na to predseda vlády Peter Pellegrini (Smer-SD).

- Poslanec NR SR Jozef Rajtár (SaS) vyhlásil, že zistenia OLAF o colných podvodoch v hodnote približne 300 miliónov eur, ktoré sa mali týkať tovaru vstupujúceho do EÚ cez Slovensko dokazujú, že ide o jeden z najväčších colno-daňových podvodov v histórii Slovenskej republiky. Imrecze by podľa Rajtára už nemal zastávať svoju funkciu, zároveň vyzval ministra financií Petra Kažimíra a premiéra Petra Pellegriniho (obaja Smer-SD), aby začali konať.

- Prezident finančnej správy František Imrecze avizoval, že podáva trestné oznámenie na poslanca NR SR Jozefa Rajtára pre trestný čin krivého obvinenia na Generálnu prokuratúru SR.

- Minister financií Peter Kažimír požiadal prezidenta FS SR Františka Imreczeho, aby vystúpil vo Výbore Národnej rady NR SR pre financie a rozpočet.

11. septembra

- Prezident finančnej správy František Imrecze sa vo veci colných podvodov pri podhodnocovaní hodnoty čínskeho textilu v hodnote približne 300 miliónov eur chce stretnúť s predstaviteľmi OLAF.

12. septembra

- Minister financií Peter Kažimír avizoval, že prezident FS SR František Imrecze by mal vystúpiť vo Výbore NR SR pre financie a rozpočet v stredu 19. septembra.

- Opozícia naďalej trvá na tom, aby prezident finančnej správy František Imrecze zo svojej funkcie okamžite odstúpil. Podľa SaS a hnutia OĽaNO Slovensko denne prichádza o takmer 600.000 eur pre podvody.

19. septembra

- Slovensko nemá povinnosť zaplatiť sumu 300 miliónov eur a bude sa brániť súdnou cestou, aby v kauze možných colných podvodov nezaplatilo ani euro. Avizoval to na rokovaní parlamentného finančného výboru prezident finančnej správy František Imrecze v súvislosti s objasňovaním vyšetrovania OLAF.