Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Britská opozícia kritizuje plán premiérky na rušenie zákonov EÚ

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Rovnako tak vlády Škótska a Walesu vyjadrili obavy z potenciálnych dôsledkov brexitu na ich regionálne ekonomiky a ich prenesené právomoci.

Londýn 7. septembra (TASR) - Britské opozičné strany dnes ostro kritizovali plán konzervatívnej premiérky Theresy Mayovej na zrušenie právnych predpisov Európskej únie a ich prispôsobenie britskému právu ako pokus o "uchopenie moci".

Minister pre brexit David Davis predložil do Dolnej snemovne britského parlamentu návrh tzv. zákona o veľkom zrušení (Great Repeal Bill) a vyzval poslancov zo všetkých strán, aby sa pridali ku konzervatívcom a v štátnom záujme sa podieľali na úspechu tohto zákona.

"Pri predkladaní tohto návrhu garantujeme najhladšie možné vystúpenie z EÚ - vystúpenie, ktoré umožní pokračujúcu stabilitu britského právneho systému a maximalizuje istotu pre podnikanie, zákazníkov a jednotlivcov v celej Veľkej Británii," povedal Davis.

Avšak líder labouristov Jeremy Corbyn, ktorý vedie najväčšiu opozičnú stranu, vyhlásil, že jeho poslanci nebudú súhlasiť s nedemokratickým zákonom konzervatívcov, ktorý vedie k uchopeniu moci a ohrozuje práva a ochranu.

Hovorca liberálnych demokratov pre brexit Tom Brake varoval, že zákon by mohol narušiť zamestnanosť a ochranu životného prostredia v súčasnosti poskytovanú legislatívou EÚ.

Rovnako tak vlády Škótska a Walesu vyjadrili obavy z potenciálnych dôsledkov brexitu na ich regionálne ekonomiky a ich prenesené právomoci.

Aj niektoré ľudskoprávne skupiny vrátane Amnesty International kritizovali zákon s tým, že negarantuje ochranu ľudských práv a zahŕňa príliš veľké právomoci pre ministrov, aby mohli upravovať zákony bez parlamentného dohľadu.

Analytici podľa agentúry DPA odhadujú, že zákon prejde v pondelok prvým hlasovaním, ale varujú, že premiérka Mayová môže neskôr čeliť rebélii zo strany niektorých proeurópskych konzervatívcov v Dolnej snemovni alebo v Snemovni lordov.