Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Briti veľa pijú, vláda chce minimálnu cenou zdražiť lacný alkohol

Foto: TASR/AP

Nadmerné pitie vo Veľkej Británii každoročne vedie k hospitalizácii zhruba 1,2 milióna ľudí a približne jednému miliónu trestných činov.

Londýn 23. marca (TASR) - Britská vláda plánuje zaviesť minimálnu cenu alkoholu v Anglicku a vo Walese s cieľom obmedziť jeho nadmernú konzumáciu, ktorá vedie k častým výtržnostiam v mestách po celej krajine.

Škótsko už minimálnu cenu alkoholu zaviedlo.

Plán, ktorý dnes vláda predstavila, zabráni supermarketom predávať alkohol za príliš nízke ceny, čo maloobchodné siete a výrobcovia liehovín už skritizovali. Podľa médií by minimálna cena mala dosahovať 40 pencí (0,48 eura) za jednotku alkoholu (10 mililitrov). To by znamenalo, že cena jednej plechovky lacného piva by mohla vzrásť z terajších 75 pencí na 1,20 libry a v prípade cideru by sa mala zdvojnásobiť na 1,60 libry.

Predstavitelia vlády však oznámili, že o konečnej cene sa bude ešte diskutovať.

Britská vláda je presvedčená, že príliš lacný alkohol v supermarketoch vo veľkej miere prispieva k nadmernému pitiu v krajine, ktoré každoročne vedie k hospitalizácii zhruba 1,2 milióna ľudí a približne jednému miliónu trestných činov. Výrobcovia a maloobchodné siete však s návrhom nesúhlasia a tvrdia, že zvýšená cena bude iba trestať zodpovedných konzumentov.