Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

V Bruseli sa začalo sa tretie kolo rokovaní o brexite

Vedúci vyjednávači pre brexit, Michel Barnier za EÚ (vpravo) a David Davis za Britániu (vľavo) po vyhlásení pre médiá počas tretieho kola rozhovorov o brexite v Bruseli 28. augusta 2017. Foto: TASR/AP

Britské aj nemecké firmy majú obavy z pomalých rokovaní o brexite

Brusel 28. augusta (TASR) - Hlavný vyjednávač Európskej únie v rokovaniach o brexite Michel Barnier vyjadril dnes obavy z pomalého pokroku ohľadne podmienok odchodu Británie z EÚ.

"Čas plynie rýchlo. Vítam dokument vlády Spojeného kráľovstva a čítali sme ho veľmi dôkladne, ale potrebujeme postoj Spojeného kráľovstva ku všetkým otázkach týkajúcich sa rozluky. Je to potrebné na dosiahnutie dostatočného pokroku," povedal Barnier novinárom na začiatku tretieho kola rokovaní v Bruseli.

"Musíme začať vážne rokovať. Potrebujeme britské dokumenty, ktoré sú jasné, aby sme mohli konštruktívne rokovať. A čím skôr odstránime nejednoznačnosť, tým skôr budeme schopní diskutovať o budúcom vzťahu a o prechodnom období," dodal Barnier, ktorého citovala agentúra Reuters.

Vedľa Barniera stál britský minister pre brexit David Davis, ktorý sa vyjadril, že Londýn chce od EÚ, aby v rokovaniach ukázala "predstavivosť a pružnosť".

Nemenovaný britský vládny predstaviteľ v nedeľu uviedol, že David Davis bude presadzovať, aby vyjednávač Michel Barnier začal rozhovory aj o pobrexitových vzťahoch Británie s Úniou, nielen o otázkach týkajúcich sa odlúčenia oboch strán.

"Toto kolo rokovaní sa bude zameriavať na technické detaily dôležitých záležitostí súvisiacich s naším odchodom z EÚ a bude slúžiť ako odrazový mostík pre podstatnejšie rozhovory v septembri," povedal vládny zdroj, citovaný agentúrami DPA a Reuters.

"Obe strany musia byť flexibilné a ochotné robiť kompromisy, pokiaľ ide o riešenie oblastí, kde sa nezhodujeme," dodal predstaviteľ. "Ako povedala samotná EÚ, hodiny tikajú, takže jedna ani druhá strana by nemali otáľať."

Pred novými rokovaniami britská vláda zverejnila sériu dokumentov objasňujúcich jej postoje v kľúčových otázkach, ako sú hranica s Írskom, pôsobnosť Európskeho súdneho dvora a ochrana údajov.

Británia chce spustiť rokovania o pobrexitovej obchodnej dohode s EÚ v októbri. Činitelia v Londýne argumentujú, že zmienené dokumenty preukazujú nerozlučné spojenie záležitostí týkajúcich sa vystúpenia Spojeného kráľovstva z EÚ a budúcich vzťahov.

Európska komisia s tým nesúhlasí a požaduje, aby celý proces prebiehal postupne - najskôr musí dôjsť k dostatočnému pokroku v otázkach finančného vyrovnania a práv občanov, až potom bude možné rokovať o budúcej obchodnej dohode.

Britské aj nemecké firmy majú obavy z pomalých rokovaní o brexite


Pomalé rokovania o brexite vyvolávajú čoraz viac starostí britským aj nemeckým firmám.

Podnikateľské zväzy oboch krajín dnes v spoločnom vyhlásení vyzvali britskú vládu a Európsku komisiu (EK), aby jasne artikulovali podobu budúcich obchodných vzťahov medzi Európskou úniou (EÚ) a Britániou. "Ide o to, aby firmy mali jasno a aby mali istotu pri plánovaní," uvádza sa v spoločnom vyhlásení britskej obchodnej komory BCC a nemeckej priemyselnej a obchodnej komory DIHK. Ako naliehavé označili načrtnutie budúcej podoby ciel a daní.

Dnes sa majú stretnúť hlavní vyjednávači Británie a EÚ, David Davis a Michel Barnier, aby odštartovali tretie kolo rokovaní o vystúpení Británie z EÚ.

"Firmy majú veľké obavy, že brexit bude mať veľmi negatívne vplyvy," uviedol šéf DIHK Martin Wansleben a varoval pred obchodnými bariérami. Mnohé nemecké firmy už premiestnili svoje investície z Británie do iných krajín. Nemecký vývoz do Británie v 1. polroku klesol o 3 %.

Británia je tretím najväčším exportným trhom pre nemecké tovary. Nemecko je zasa pre Britániu druhým najdôležitejším odbytišťom pre služby a tovary. Nemecké firmy majú na britských ostrovoch približne 2500 pobočiek, ktoré zamestnávajú asi 400.000 ľudí.