Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Ekonomika

Dostupnosť bývania sa zlepšila

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa analytika by priemerný Slovák musel pracovať na 1-izbový byt na konci minulého roka zhruba 53 mesiacov.

Bratislava 18. februára (TASR) - Vďaka poklesu cien a kontinuálnemu rastu miezd sa počas vlaňajška zvýšila dostupnosť bývania na Slovensku. Tvrdí to analytik ČSOB Marek Gábriš, podľa ktorého musel priemerný Slovák pracovať na 1-izbový byt na konci minulého roka zhruba 53 mesiacov. "Podľa našich odhadov sa dostupnosť bývania mohla ku koncu roka 2012 zlepšiť na najvyššiu úroveň od konca roku 2005," uviedol Gábriš.

Za priemernú mzdu si tak Slováci mohli na konci roka 2012 kúpiť asi 0,7 m2 bytovej plochy. Podľa Gábriša je však aj napriek väčšej dostupnosti bývania výhľad komplikovaný. A to najmä kvôli neistote z budúcnosti, nízkej spotrebiteľskej dôvere a vysokej miere nezamestnanosti.

"Pri miere nezamestnanosti najvyššej za 8,5 roka, ktorá je o 1 percentuálny bod vyššia, ako je jej dlhodobý priemer, je ťažké očakávať ďalší rast cien," skonštatoval Gábriš. Ako dodal, v najbližších mesiacoch očakáva skôr stagnáciu cien nehnuteľností na bývanie.

V rámci jednotlivých slovenských regiónov je najdostupnejšie bývanie v Trenčianskom kraji. Za priemernú mzdu je tu možné kúpiť 1,09 m2 bytovej plochy. Nasleduje Nitriansky kraj (1,08 m2), pričom na poslednom mieste sa už dlhodobo nachádza Bratislavský kraj (0,6 m2). "Za posledné obdobie pritom prišlo v medziročnom porovnaní k najväčšiemu zlepšeniu dostupnosti práve v Trenčianskom kraji," podotkol analytik.