Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

CABALA: Spájanie trhov s elektrinou prinieslo výhody aj spotrebiteľom

Michal Cabala hosťom v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz. Foto: Tablet.TV

Spojenie krátkodobých trhov s elektrickou energiou prináša lepšie využitie cezhraničných kapacít.

Bratislava 20. januára (TABLET.TV) - Energetické trhy v Európe sa spájajú. Slovenský krátkodobý trh s elektrickou energiou je už dlhší čas prepojený s českým a maďarským. Vlani v novembri k tejto trojici pribudlo Rumunsko. O tom, aké sú skúsenosti a pozitíva so spájaním energetických trhov sa v relácii EKONOMIKA Tu a Teraz Richard Kvasňovský porozprával s predsedom predstavenstva spoločnosti OKTE Michalom Cabalom.

Spojenie krátkodobých trhov s elektrickou energiou prináša lepšie využitie cezhraničných kapacít. Obchodníci môžu hľadať potrebné objemy elektrickej energie za východnú cenu aj v zahraničí. „Do roku 2009 obchodník nemal istotu, že keď nakúpi elektrickú energiu, tak na ňu prenos získa aj cezhraničný profil. Súčasný stav je pre nich jednoduchší, lacnejší, vytvára sa na trhu súťaž a z nej na konci dňa profituje aj koncový užívateľ,“ zdôraznil Cabala.



Európska komisia mala ambiciózny cieľ vytvoriť jednotný trh s elektrickou energiou do roku 2014. „Bol to veľmi ambiciózny cieľ, ktorý sa nepodarilo nateraz napríklad naplniť aj preto, že vo všetkých krajinách ešte neboli rozvinuté potrebné inštitúcie, ktoré mali spájanie trhov zabezpečovať,“ vysvetlil Cabala. EÚ je v súčasnosti úspešne prepojená od Portugalska až po Škandináviu.