Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Ekonomika

Centrálny depozitár cenných papierov ponúka jednotný zdroj informácií

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Vo voľne prístupnom zozname budú môcť emitenti či majitelia cenných papierov nájsť oznámenia o zvolaní valných zhromaždení firiem emitujúcich akcie, ale aj informácie o schôdzach majiteľov dlhopisov.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Centrálny depozitár cenných papierov (CDCP) SR umožňuje vytvoriť centralizovaný zdroj informácií o korporátnych udalostiach pre účastníkov kapitálového trhu. Všetky potrebné informácie budú distribuované centralizovane a v prípade zmeny aktualizované pre všetky strany, o čom CDCP informoval v pondelok.

Vo voľne prístupnom zozname budú môcť emitenti či majitelia cenných papierov nájsť oznámenia o zvolaní valných zhromaždení firiem emitujúcich akcie, ale aj informácie o schôdzach majiteľov dlhopisov. "Možnosť zverejňovať informácie majú nielen emitenti, ktorým táto oznamovacia povinnosť vyplýva zo zákona, ale aj emitenti, ktorí nemajú akcie obchodované na regulovanom trhu, ako aj emitenti dlhopisov, ktorí nemajú zákonnú povinnosť informovať depozitár o schôdzach majiteľov," spresnil vedúci odboru Emisií CDCP Ľubomír Demčák.

Centrálny depozitár tieto informácie posiela priamo zo svojho systému účastníkom, ktorí majú cenné papiere z predmetných emisií registrované na účtoch. Účastníci potom zabezpečujú šírenie týchto informácií svojim klientom. Taktiež zverejňuje aj emisné podmienky dlhopisov a investičných certifikátov.

"Ak investor hľadá potenciálnu investíciu, na našej webovej stránke vie opäť na jednom mieste nájsť konkrétne emisné podmienky, pokiaľ si emitent zverejnenie želal. V prípade, že emitent ich aktualizuje a následne doručí CDCP, rovnako ich tam nájde," dodal Demčák. Investor, ktorý si chce vyhľadať emisné podmienky na webovej stránke CDCP, potrebuje poznať ISIN kód emisie.

Zverejňovaním informácií o konaní valných zhromaždení centrálny depozitár zaviedol do praxe požiadavky smernice o právach akcionárov, ktorá rozširuje povinnosť informovania o konaní valného zhromaždenia firiem.

"Privítame, ak si emitenti aj investori zvyknú na náš jednotný systém informovania o korporátnych udalostiach, ale aj na CDCP ako zdroj informácií o emisných podmienkach dlhopisov a investičných certifikátov. Vnímame to totiž ako príležitosť vytvoriť profesionálny centralizovaný zdroj informácií, ktorý bude prospešný pre všetkých účastníkov kapitálového trhu," uzavrel Demčák.