Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Čínska skupina CEFC môže získať polovicu v J&T Finance Group

Ilustračná snímka Foto: Landespolizei Wien

Vstup Číňanov do podnikania by mal umožniť expanziu na nové trhy. Pobočka J&T Bank by na základe vzájomnej spolupráce mala vzniknúť aj v Číne.

Praha/Frankfurt nad Mohanom 15. septembra (TASR) - Čínska skupina CEFC môže získať významnejší podiel v československej bankovej skupine J&T Finance Group, rozhodla Európska centrálna banka (ECB). Toto je prvý úradný krok, ešte sa čaká na schválenie ďalšími národnými regulačnými orgánmi.

"Môžem tieto informácie potvrdiť. Je to vynikajúci úspech, ale nebudeme to viac komentovať, pokiaľ nebude dokončený proces schvaľovania u všetkých regulátorov," povedal pre portál iDNES.cz hovorca CEFC Pavel Bednář. "Je to dôležitý prvý krok, dôležité rozhodnutie, ale aby sa úspešne dokončil celý proces, musíme počkať na schválenie ďalšími národnými regulačnými úradmi," dodala hovorkyňa J&T Monika Veselá.

Skupina, ktorá je šiestou najväčšou súkromnou investičnou spoločnosťou v Číne, sa snaží o získanie polovičného podielu v J&T Finance Group.

O transakcii ešte budú rozhodovať centrálne banky v krajinách, v ktorých finančná skupina pôsobí, to znamená v Česku, na Slovensku, v Chorvátsku, Rusku a na Barbadose. Pod J&T spadajú štyri banky vrátane významnej investičnej banky a jednej z veľkých slovenských retailových bánk, Poštovej banky.

V Česku čínska skupina CEFC už nakúpila podiely v mnohých spoločnostiach v rôznych odvetviach - napríklad futbalový klub Slavia, administratívny komplex Florentinum alebo podiel v Pivovaroch Lobkowicz. Kúpila aj strojárenskú firmu Žďas, časť cestovnej kancelárie Invia.cz a podiel v leteckom dopravcovi Travel Service.

CEFC má doteraz vo finančnej skupine J&T podiel 10 %. Už v marci minulého roka sa dohodla na zvýšení podielu na polovicu.

Vstup Číňanov do podnikania by mal umožniť expanziu na nové trhy. Pobočka J&T Bank by na základe vzájomnej spolupráce mala vzniknúť aj v Číne.

Súčasťou strategického partnerstva je aj rámcová dohoda J&T Finance Group s čínskou finančnou inštitúciou China Development Bank v celkovej hodnote 800 miliónov eur na investície do vybraných projektov.