Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Cena americkej ropy v piatok klesla najprudšie od júla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cena americkej ropy v piatok klesla takmer pod hranicu 47,50 amerických dolárov za barel.


New York 10. septembra (TASR) - Ceny ropy padli v piatok (8.9.) najprudšie od júla. Existuje totiž nebezpečenstvo, že hurikán Irma zníži v USA dopyt po rope tesne po tom, čo sa spotreba začala zotavovať po hurikáne Harvey. Cena americkej ropy v piatok klesla takmer o 3,3 % pod hranicu 47,50 USD (39,39 eura) za barel (159 litrov).

Valero Energy Corp. a ďalšie rafinérie začali obnovovať produkciu palív po tom, čo ich hurikán Harvey pred dvomi týždňami donútil prerušiť prevádzku. Dopyt po benzíne a ďalších palivách však zrejme klesne na Floride a v susedných štátoch, ktoré priamo zasiahne hurikán Irma. Na Floride sa spotrebuje najviac benzínu spomedzi štátov USA s výnimkou Kalifornie a Texasu.

Stredajšia (6.9.) správa amerického ministerstva energetiky ukázala, že ropné rezervy v USA počas minulého týždňa vzrástli najprudšie od marca. A dodávky ropy zo zahraničia do Mexického zálivu padli na najnižšiu úroveň od roku 1990, keď sa začal zaznamenávať tento údaj, keďže hurikán Harvey spôsobil, že všetky väčšie prístavy v regióne boli uzavreté.

Cena októbrového kontaktu na americkú ropu WTI v piatok klesla o 1,61 % alebo 3,28 % na 47,48 USD za barel. Novembrový kontrakt na severmorskú ropu Brent zlacnel o 71 centov alebo 1,30 % na 53,78 USD za barel.